Studenti iebilst pret augstskolu apvienošanu

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Studentu apvienība nepiekrīt izskanējušajai idejai par Latvijas augstskolu apvienošanu vienā mācību iestādē, jo šādai apvienošanai var būt negatīvas sekas, portālu «Apollo» informēja apvienībā.

Studenti norāda, ka monopolstāvoklis veicinās izglītības līmeņa krišanos. Apvienošana likvidēs konkurenci, kāda pastāv augstskolu starpā, un tas savukārt nemotivēs universitātes attīstīties un pilnveidoties.

Turklāt, samazinoties studiju kvalitātei, nākotnē tiks radīti mazāk kompetenti speciālisti, tādējādi bremzējot valsts attīstību. Monopolstāvoklis augstākajā izglītībā var radīt iespēju patvaļīgi palielināt studiju maksas, likvidējot citas alternatīvas.

Augstskolu apvienošana var radīt arī draudus Latvijas reģionālajai attīstībai, kā arī likvidēs augstskolu tradīcijas. Apvienība skaidro, ka savā pastāvēšanas laikā augstskolas ir nostiprinājušas dažādas programmas, kas attīstījušās atšķirīgi un nostiprinājušās konkurences dēļ.

Izveidojot vienu universitāti, dažādu augstskolu piedāvātās programmas tiks apvienotas, piedāvājot studentiem tikai vienas augstskolas redzējumu un likvidējot izvēles iespējas. Apvienošanas rezultātā zudīs vēstures gaitā izstrādājusies katras augstskolas identitāte, kas ir daļa no sabiedrības kultūrvēsturiskā mantojuma.

«Reformu pamatā jābūt vēlmei uzlabot situāciju. Augstskolu apvienošanas gadījumā nav skaidra plāna par to, kādi no tā būs ieguvumi — nav skaidrots, vai tas uzlabos izglītības kvalitāti, vai ar to panāks finansiālu ieguvumu valstij. Kamēr nav saprotami ieguvumi, jebkura reforma ir tikai reforma reformas pēc,» norāda Latvijas Studentu apvienības prezidente Anna Cīrule.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu