Ābiķis: daļa skolotāju nevar izrunāt vārdu «prezervatīvs»

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Lai arī Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti norāda, ka mācībai par veselību un seksualitāti jābūt būtiskai izglītības sastāvdaļai, taču daļa skolotāju joprojām nevar izrunāt vārdu «prezervatīvs».

Par to portālam «Apollo» pavēstīja Preses dienestā.

«Jaunieši jāizglīto par seksualitāti, vienlaicīgi nedrīkst aizmirst, ka tam jāiet roku rokā ar mācību par ģimeniskām vērtībām,» uzskata komisijas priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš. «Latvijā jau tā ir slikta demogrāfiskā situācija, bet, jauniešu vidū izplatoties slimībām un atkarībām, aina kļūs vēl bēdīgāka.»

Komisijā izskanēja viedoklis, ka aizvien plašumā vēršas seksa industrija, tāpēc vecākiem un skolotājiem jārūpējas, lai jauniešiem nerastos izkropļota izpratne par attiecībām. «Paļauties uz vecākiem vien būtu iluzori. Ja kādreiz vecāki ar bērniem dienu dienā gāja kopīgos darbos un viss tika izrunāts, tad tagad vecāki bieži vien skrien vairākos darbos vai ir devušies prom,» teica deputāte Inguna Rībena (JL). Tāpēc liela loma ir skolotāju spējām radoši strādāt ar jauniešiem, pauda Strazdiņš.

Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvji informēja, ka pirms diviem gadiem visās pamatskolas klasēs tika ieviests mācību priekšmets «Sociālā zinātne», kura ietvaros tiek apgūta arī mācība par veselību. Par to paredzēts runāt arī klases audzinātāja stundās.

Lai arī pedagogi tika gatavoti šādām izmaiņām mācību saturā, ne vienmēr viņi var stāties klases priekšā un par šīm lietām atklāti runāt, secināja deputāti. Komisijas sekretārs Dzintars Ābiķis skaidroja, ka arī pats savulaik ir strādājis skolā un var iedomāties, ka daļa skolotāju joprojām nevar izrunāt vārdu «prezervatīvs». Tāpēc visās augstskolu pedagoģiskajās programmās būtu jāietver sociālo zinātņu kurss.

Komisijas priekšsēdētājs uzsvēra, ka Latvijā šajā jomā aktīvas ir vairākas nevalstiskās organizācijas, piemēram, biedrība «Papardes zieds» un asociācija «Ģimene», kas ir gatavas nākt skolotājiem palīgā. Nevalstisko organizāciju pārstāvji minēja, ka vērtīgu pieredzi var pārņemt no tādām valstīm kā Īrija, Somija un Polija. Somijas pieredze liecina, ka skolās, atsakoties no mācības par veselību, pieaug nepilngadīgo meiteņu grūtniecību un abortu skaits, informēja biedrības «Papardes zieds» valdes priekšsēdētaja Iveta Ķelle.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu