Latgalē skolēniem eseju konkurss par vēsturi tikai krievu valodā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Gatavojoties «Uzvaras 65. gadadienas svinībām», Krievijas konsulāts Daugavpilī, Krievu biedrības Latvijā Daugavpils nodaļa un Daugavpils izglītības pārvalde izsludināja noteiktas ievirzes konkursu «Lielais Tēvijas karš laikabiedru acīm». Piesolot vērtīgas balvas, Latgales skolēni tiek musināti rakstīt «esejas par vēsturi» Krievijas oficiālās vēstures izpratnes un ideoloģijas garā, raksta «Latvijas Avīze».

Izglītības ministre Tatjana Koķe (ZZS) sarunā LTV raidījumā «Labrīt, Latvija!» piektdien atklāja, ka viņā neizpratni rada tas, ka esejas skolēniem jāiesniedz tikai krievu valodā.

«Šai gadījumā konkursa organizēšana notiek tikai Latgalē. Nesaprotu, kā var rīkot konkursu tikai vienā Latvijas daļā. Turklāt, nav pieļaujams, ka radošie darbi iesniedzami tikai krievu valodā,» sacīja ministre.

«Latvijas Avīze» raksta, ka ministres iebildumus raisījis arī tas, ka «konkursā lietotā terminoloģija nonāk pretrunā Latvijas izglītības standartiem un mācību programmām; konkurss neveicina latviešu valodas izmantošanu un mazina valsts valodas zināšanas, kas ir īpaši nozīmīgs faktors Latgalē.»

Izglītības ministrija nosūtījusi vēstuli Ārlietu ministrijai «ar lūgumu aktualizēt šo jautājumu atbilstoši diplomātiskajā praksē pieņemtajai kārtībai». Noprotams, ka tajā Ārlietu ministrijas uzmanība vērsta uz Krievijas konsulāta rīcību.

Daugavpils izglītības pārvalde savu dalību konkursā neesot atsaukusi. Ministrijas ierēdņu sarunās ar Daugavpils izglītības pārvaldi atklājies, ka neesot neviena dokumenta, uz kura pamata pārvalde piedalījusies konkursa rīkošanā. Tas nozīmē: nav skaidri noteikumi, kā pārvalde sadarbojas ar Krievijas konsulātu, un tas šai sadarbībai liekot izskatīties vēl apšaubāmākai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu