Par nenokārtotu eksāmenu jāmaksā 445 latus

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lauris Nagliņš/LETA

Divas Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) māszinības studentes ir sašutušas – augstskola viņām par izkrišanu valsts eksāmenā liek maksāt 44 latus. Konflikts ar augstskolu izveidojies ne tikai viņām vien, bet arī citām studentēm, pirmdien raksta «Diena».

Šāda situācija izveidojusies tāpēc, ka studenti, kas studē Eiropas Sociālā fonda (ESF) finansētā programmā, saskaras ar ko tādu, kas pašlaik nedraud valsts budžeta finansētajiem studentiem — visiem, kas programmu nepabeidz, ir jāatmaksā atpakaļ viņu izglītošanā ieguldītā nauda.

Jūlijai Podgornajai un Marinai Korņijenko iespēja studēt RSU bez maksas Eiropas Savienības finansētā programmā šķitusi vilinoša. Turklāt pagājušā gada vasarā noslēgtajā līgumā vien minēts, ka izslēgšanas gadījumā studentam jāatmaksā RSU studiju nauda par periodu, kāds tika apmaksāts no ESF līdzekļiem, taču konkrēta summa netika minēta.

Vēlāk jau meitenēm bija jāparaksta vesela kaudze ar grozījumiem studiju līgumā, kas paredz, ka studentiem, kuri programmu nepabeidz, RSU jāatmaksā 445 lati. To, ka var izveidoties šāda situācija, RSU, iepazīstinot ar programmu, gan neesot uzsvērusi, izriet no studentu teiktā. Tieši otrādi – teikts, ka par nenokārtotu eksāmenu būs jāšķiras vien no trim, četriem latiem.

Problēmas sākušās, kad kopumā 24 studentes nav nokārtojušas eksāmenu – prodekāns viņām apgalvojis, ka izkrišana valsts eksāmenā izmaksāšot līgumā noteiktos 445 latus, jo tā tikšot uzskatīta par studiju pārtraukšanu. Tomēr pēc garas sarakstes ar RSU vadību, viņām piedāvāts samaksāt 97 latus un akadēmiskās saistības nokārtot līdz gada beigām.

RSU Māszinību fakultātes dekāne Inga Millere rakstiskās atbildēs laikrakstam norāda, ka viņa RSU studentēm esot izrādījusi pretimnākšanu, piedāvājot iespēju pēc individuāla plāna papildus vēl vienu semestri studēt tos priekšmetus, kas attiecas uz valsts pārbaudījumu. Par to esot jāmaksā 97 lati, kas «ietver ar studiju programmu saistītas, rūpīgi aprēķinātas izmaksas».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu