Ar trokšņu luksoforiem nodibina kārtību stundās

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI/Andrejs Strokins

Bezpeļņas organizācijas «Okokratt» projekta «Troksnis nav mūzika!» gaitā četrās Igaunijas skolās kārtību stundās palīdz nodrošināt luksofori, kuri reaģē uz pārlieku troksni, raksta laikraksts «Postimees».

Trokšņa luksofors pēc izskata atgādina parastu ielu luksoforu. Tas normāla trokšņa līmeņa gadījumā rāda zaļo gaismu, kad trokšņa līmenis palielinās, brīdinājumam iedegas dzeltenā gaisma, bet, kad troksnis ir kļuvis pārāk liels, iedegas sarkanā gaisma un sāk darboties skaļa sirēna.

Pateicoties šai ierīcei, skolotājiem stundā nav jāpaceļ balss, lai apklusinātu skolēnu sacelto troksni, tāpat tā mudina skolēnus aizrādīt saviem trokšņainajiem klasesbiedriem.

«Ar dažiem bērniem citādi nemaz nav iespējams strādāt,» pastāstīja Kūsalu vidusskolas otrās klases vadītāja Maire Kūse. Viņa apliecināja, ka jaunāko klašu skolēnus luksofors palīdz labāk savaldīt. «Kad bērni redz sarkano gaismu, tad viņi saprot, ka kaut kas nav kārtībā, dažs labs zēns, pateicoties luksoforam, ir kļuvis ļoti rāms,» Kūse raksturoja ierīces ietekmi.

Savai kolēģei piekrita arī Vīlandes apriņķa Sūre-Jāni ģimnāzijas ģeogrāfijas skolotāja Ene Lusta. «Mazākiem bērniem šis luksofors ir neaizstājams, jo viņi vēro tā gaismas un cenšas sevi savaldīt,» pastāstīja Lusta. Tomēr viņa atzina, ka vecāko klašu skolēnos luksofors izsauc pilnīgi pretēju reakciju un tie cenšas iedarbināt sirēnu ar skaļu trokšņošanu.

Kā paskaidroja bezpeļņas organizācijas «Okokratt» pārstāve Jane Adlere, trokšņa luksoforu mērķis ir likt bērniem jau agrā vecumā pamanīt troksni, jo tas ir kaitīgs veselībai un ir traucējošs.

Luksoforus četras Igaunijas skolas janvāra sākumā saņēma bezpeļņas organizācija «Okokratt» projekta «Troksnis nav mūzika!» gaitā, kura mērķis ir vērst uzmanību uz dažādām skaņām un to ietekmi uz dabu un cilvēkiem. Pēc mēneša luksofori tiks nodoti tālāk citām skolām. Kopā projektā piedalās 215 skolas, kurās kopā mācās 20 000 bērnu. Projekta gaitā skolās tiks organizētas arī klusuma nedēļas, kuru laikā tiks pievērsta uzmanība dažādām dabā sastopamām skaņām. Tāpat skolēni tiks informēti par dažādiem trokšņiem un to nelabvēlīgo ietekmi uz veselību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu