LU lekciju lasīs viens no pasaules vadošajiem uztveres pētniekiem

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Universitātē (LU) 15. maijā plkst. 16.00 uzstāsies viens no nozīmīgākajiem un izcilākajiem mūsdienu uztveres pētniekiem pasaulē - Indiānas Universitātes (ASV) profesors Roberts Goldstouns, kurš atklātajā lekcijā iedvesmos klausītājus paplašināt zināšanu robežas un izprast uztveres procesa nozīmību personības un cilvēces attīstībā.

Lekcijā «The pers and cons of ceptual learning» («Vai uztvere un zināšanas mijiedarbojas: par un pret») ikviens interesents varēs iepazīsies ar uztveres izpēti. Profesors R. Goldstons ar sev raksturīgu, gaumīgu humoru prezentācijā skaidros, kāpēc uztveres pētniecība ir nozīmīga dažādu zinātņu kontekstā, it īpaši, kāpēc tā ir nozīmīga kognitīvajās zinātnēs. Turklāt lekcijas laikā viņš arī iezīmēs problēmjautājumus uzskatā par zināšanu pamatiem mūsu uztverē.

«Roberts Goldstouns ir izcils pētnieks, kurš lieliski demonstrē visaugstākā līmeņa veikumu starpdiciplināros pētījumos dažādās nozarēs; viņš arī ir paraugs izcilībai starpiciplināros pētijumos un šobrīd ir piecu nozīmīgāko pētnieku vidū pasaulē. Esmu gandarīts, ka R. Goldstouns piekrita šim priekšlasījumam, jo vēlējāmies Latvijas intelektuālajai publikai demonstrēt to, kāpēc kognitīvo zinātņu pētījumi ir fascinējoši, zinātniski pārliecinoši un saistoši dažādu nozaru speciālistiem un interesentiem,» norāda pasākuma organizētājs LU asoc. prof. Jurģis Šķilters norāda

Prof. R. Goldstouns ir Indiānas Univeristātes (IU) (ASV) Uztveres un konceptu laboratorijas vadītājs, IU kognitīvo zinātņu programmas direktors un IU izcilības profesors, vairāk nekā 170 nozarē ļoti būtisku publikāciju autors un līdzautors. Jurģis Šķilters stāsta, ka pasaulē ikviens, apgūstot kognitīvās zinātnes, saskaras ar prof. R. Goldstouna pētījumiem. Viņš pētījis uztveres un zināšanu mijiedarbības procesus, konceptu apguvi, cilvēka domāšanas skaitļojamos modeļus, lēmumu pieņemšanas, spriešanas un problēmrisinājumu psiholoģiju, kā arī vizuālās kognīcijas procesus. Prof. R. Goldstouna pētījumi vienlaikus ir izcili no psiholoģijas un datormodelēšanas perspektīvām. Viņš ir vairāku balvu un goda nosaukumu (tostarp ASV Nacionlās zinātes akadēmijas) ieguvējs.

R. Goldstona pētījumi ir būtisks pienesums kognitīvajām zinātnēm, psiholoģijai un datorzinātnēm.

Atklātā lekcija notiks 9. Starptautiskā kognitīvo zinātņu, loģikas un komunikācijas simpozija «Uztvere un koncepti» laikā, 15. maijā plkst. 16.00 LU Lielajā aulā, Raiņa bulvārī 19. Lekcijā ir aicināts piedalīties ikviens interesents.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu