IZM pirms nekvalitatīvo studiju programmu publiskošanas vēlas izvērtēt juridiskos un citus aspektus

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pirms nekvalitatīvo studiju programmu publiskošanas vēlas izvērtēt juridiskos un citus aspektus, aģentūrai LETA sacīja izglītības un zinātnes ministra padomnieks komunikācijas jautājumos Reinis Tukišs.

Viņš informēja, ka IZM patlaban ir saņemts studiju programmu izvērtējuma starpziņojums. Augstākā izglītības padome (AIP), kas īsteno Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu «Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai» starpziņojumam ir noteikusi ierobežotas pieejamības informācijas statusu.

«Ministrs vēstulē ir aicinājis AIP padarīt starpziņojumu publiski pieejamu, taču AIP šim aicinājumam neatsaucās. Patlaban ministrijā tiek izvērtēti juridiskie un citi aspekti, kas būtu saistoši gadījumā, ja IZM par spīti AIP iebildumiem to publiskotu, jo, kā jau ziņots, ministrs uzskata, ka starpziņojumam un jo sevišķi - trešajā grupā iekļautajām programmām - jābūt publiski pieejamam,» teica Tukišs.

AIP priekšsēdētājs Jānis Vētra aģentūrai LETA sacīja, ka IZM var rīkoties, kā tā vēlas, bet AIP uzskata par savu pienākumu starpziņojuma rezultātiem noteikt ierobežotas pieejamības informācijas statusu, jo rezultāti bez komentāriem un izrauti no akreditācijas procesa konteksta var radīt vēl lielāku neskaidrību, nekā ieviest skaidrību.

Runājot par to, ka tomēr starpziņojums ir nonācis publiskajā telpā, Vētra atzina, ka no AIP tas, visticamāk, nav nācis, jo tajā ir gan faktu, gan nosaukumu kļūdas. «Lasot to dokumentu, kas ir publicēts žurnālā «Ir», šķiet, ka to nav gatavojis cilvēks, kurš pārzina augstāko izglītību. Dokuments bija pieejams gan IZM, gan ministram, iespējams, ka kāds hakeris to ir vienkārši nozadzis,» atzina Vētra.

Viņš stāstīja, ka ministra aicinājumam publiskot nekvalitatīvās programmas AIP neatsaucās, jo ir nepieciešams zināt, kādi būs Ministru kabineta (MK) noteikumu projekta «Augstskolu, koledžu un studiju virzienu akreditācijas noteikumi» nosacījumi.

«Šodien par šī dokumenta projektu bija viena sanāksme, trešdien būs nākamā. Tajās tiek skatīti konceptuālie jautājumi par to kā šie ESF projektā iegūtie rezultāti tiks izmantoti akreditācijas procesā, jo pašlaik šie jautājumi ir neskaidri. Šim noteikumu projektam ir ļoti specifiski uzdevumi, tam ir jāapraksta ne tikai kā notiks normāla studiju virzienu akreditācija, bet kā tiks uzsākta akreditācija, izmantojot ESF projektā iegūtā izvērtējuma rezultātus. Pagaidām noteikumu projektā tas nav pietiekami precīzi atspoguļots,» sacīja Vētra.

Kā ziņots, MK noteikumu projekts «Augstskolu, koledžu un studiju virzienu akreditācijas noteikumi» 14.jūnijā tika izsludināti valsts sekretāru sanāksmē.

Noteikumu projekta mērķis ir noteikt studiju virzienus augstākajā izglītībā, studiju virzienu akreditācijas un ārpuskārtas akreditācijas kārtību, akreditācijas lapu paraugus, kritērijus, pēc kuriem akreditācijas procesā vērtē studiju virzienus, kā arī studiju akreditācijas komisijas izveidošanas nosacījumus, tiesības un pienākumus. Tāpat minētais noteikumu projekts regulēs augstskolu un koledžu akreditācijas kārtību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu