Izstāde par bezmaksas izglītības iespējām ārzemēs

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

16.martā Rīgā, viesnīcas Radisson Blu Hotel Latvija konferenču centrā durvis vērs specializētā ārzemju izglītības izstāde «Days of International Education». Vairāk kā 50 mācību iestādes no dažādām pasaules valstīm piedāvās visdažādākās mācību programmas, portālu «Apollo» informēja Inga Ziemele, Baltijas Starptautiskās izglītības padomes informācijas centra direktore.

Pēdējā laikā izglītība ārzemēs ir kļuvusi pieejama arī Latvijas skolēniem un studentiem. Daudzās Eiropas Savienības valstīs mācību maksa ir 1000-2000 eiro gadā, savukārt Lielbritānijā jebkurš Eiropas Savienības students var saņemt studiju kredītu. Taču ir arī tādas valstis un programmas, kur var mācīties bez maksas.

Anglija

Valsts finansētās britu vidusskolas un tālākizglītības koledžas Eiropas Savienības valstu studentu interesi piesaista ar iespēju mācīties A-level un profesionālajās programmās bez maksas, sedzot tikai dzīvošanas izdevumus. Izstādē «Days of International Education būs lieliska iespēja tikties ar trīs šādu mācību iestāžu pārstāvjiem un saņemt informāciju tieši no pirmavota.

Chichester College, kur jau vairākus gadus mācās jaunieši no Latvijas, piedāvā vidējo profesionālo izglītību, kā arī vidusskolas programmu A-Level, kas pie mums ir iemantojusi īpašu popularitāti, jo lielākā daļa jauniešu vēlas turpināt mācības universitātēs. Koledžas profesionālo programmu klāsts ir ļoti plašs: māksla un dizains, celtniecība, datortehnika, tūrisms, viesnīcu bizness, 3D dizains, mēbeļu ražošana, floristika, friziermāksla, popmūzika, mūzikas tehnoloģijas, džezs, dejas, sports, futbola trenera specialitāte, kosmetoloģija u.c. Chichester College atrodas Anglijas dienvidos nelielā pilsētiņā Čičesterā, un mūsu studentiem patīk tās drošā vide, atrašanās vieta netālu no Londonas, skaistā arhitektūra un patīkamā atmosfēra. Koledžai ir plaša bibliotēka, datoru centri, interneta kafejnīca, kā arī nesen izremontēta un ar jaunākajiem trenažieriem aprīkota fitnesa zāle. Sporta centrā var nodarboties gan ar individuāliem, gan komandu sporta veidiem. Īpašu popularitāti ir iemantojuši futbols, lauka hokejs, regbijs, teniss, golfs, aerobika un joga.

Tā kā daudzi ES studenti iepriekšējos gados ir pārtraukuši mācības bez nopietna iemesla vai arī pieteikušies programmām, bet uz mācībām nav ieradušies, koledžai nācās pieņemt nepopulāru lēmumu . Sākot ar 2013.gadu tiek ieviesta administratīvā maksa 3100 GBP gadā, kuru jāmaksā visiem ES studentiem .

Izstādē būs iespēja tikties arī ar pārstāvi no plaši pazīstamās britu internātskolas Liverpool College , kas gadsimtiem ilgi ir izglītojusi angļu aristokrātu bērnus un sagatavojusi viņus studijām labākajās universitātēs. Šī skola kopš dibināšanas ir bijusi privāta mācību iestāde, un Latvijas jaunieši, kas tur šobrīd mācās, iestājās privātskolā, kur mācību maksa bija 22 700 angļu mārciņas gadā. No 2013.gada septembra Liverpool College iegūs jaunu statusu un kļūs par valsts finansētu akadēmiju, kas vienlaikus nozīmē mācību maksas atcelšanu skolēniem no Lielbritānijas un Eiropas Savienības valstīm. Dzīvošana kopmītnēs, ieskaitot ēdināšanu, izmaksās aptuveni 13 000 angļu mārciņas gadā. Pateicoties koledžas sadarbībai ar Liverpūles universitāti un tās medicīnas fakultāti, daudzi abiturienti iestājas tieši šajā universitātē.

Savukārt Shaftesbury School, kas arī piedalīsies izstādē, ir valsts finansēta internātskola. Jāmin, ka starp tūkstošiem Lielbritānijas valsts finansēto skolu, ir tikai 38 internātskolas, proti, skolas, kuru teritorijā ir studentu rezidences, un kurām ir tiesības uzņemt ārzemju studentus. Dzīvošana kopmītnēs, ieskaitot ēdināšanu, izmaksās 2.839 GBP trimestrī (8.517 GBP gadā).

Dānija

Eiropas Savienības pilsoņiem augstākā izglītība Dānijā ir bez maksas. Lieki piebilst, ka studentus no Latvijas interesē tieši programmas angļu valodā, un izstādē varēs tikties ar dažādu dāņu mācību iestāžu pārstāvjiem, uzzināt par programmām angļu valodā, iestāšanās noteikumiem, kā arī dokumentu iesniegšanas termiņiem.

Jau atkārtoti Latvijā viesosies KEA-Copenhagen School of Design & Technology, kurā var apgūt šādas programmas: Architectural Technology & Construction Management, E-Concept Development, Business Economics & IT, Design & Business, Jewellery, Technology & Business, Software Development, Web Develpoment.

Savukārt University College Zealand piedāvā Leisure Management un International Teacher Education bakalaura programmas angļu valodā , kā arī maģistra programmu Master in Occupational Therapy.

Izstādē Rīgā varēs tikties arī ar University of Southern Denmark pārstāvjiem. Šajā universitātē angliski iespējams apgūt inženierzinātnes, biznesu, menedžmentu un modernās valodas. Īpaši plašs ir maģistrantūras programmu klāsts: inženierzinātnes ar specializāciju ķīmijā, fizikā, robototehnikā, mehatronikā, biznesa programmas, biomedicīna, bioloģija, nanobioloģija, pielietojamā matemātika, ekonomika u.c.

Visi, kas vēlas uzzināt vairāk par bezmaksas izglītības iespējām dažādās valstīs, ir laipni aicināti uz ārzemju izglītības izstādi «Starptautiskās izglītības dienas» 16.martā Radison Blu Hotel Latvija konferenču centrā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu