Latvijas skolēni no ES Dabaszinātņu olimpiādes atgriežas ar bronzas medaļām

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

No 17. līdz 24. martam Luksemburgā norisinājās 11. Eiropas Savienības (ES) Dabaszinātņu olimpiāde (EUSO2013), kurā starp 44 komandām no 22 Eiropas valstīm piedalījās arī divas komandas no Latvijas. Abas komandas mājās atgriezušās ar izcīnītām bronzas medaļām.

Latviju olimpiādē pārstāvēja Latvijas Universitātes (LU) Dabaszinātņu un matemātikas izglītības centra un Daugavpils Universitātes (DU) koordinētās komandas. Latvijas Universitātes komandu veidoja Antra Gaile (Salaspils 1. visusskola), Haralds Baunis (Rīgas Valsts 1. ģimnāzija) un Rosalina Fiļimonova (Jelgavas 4. vidusskola), bet Daugavpils komandu - Anita Dortiņa (Daugavpils 3. vidusskola), Jekaterina Grigorjeva (Daugavpils 9. vidusskola) un Rolands Juris Lociks (Daugavpils Vienības pamatskola).

EUSO ir olimpiāde, kurā piedalās skolēni vecumā līdz sešpadsmit gadiem, parādot savas zināšanas dabaszinātnēs (bioloģijā, ķīmijā un fizikā), spēju darboties praktiski un strādāt komandā. Katru komandu veidoja trīs jaunieši, kuriem, kopā darbojoties, bija jāatrisina kāda kompleksa problēma. Šogad viens uzdevums bija vērsts uz silīcija sastopamību dažādās vidēs - jaunieši pētīja ūdens tīrību, izmantojot kramaļģes, noteica silīcija daudzums ūdenī, kā arī izpētīja saules bateriju darbības principi. Otrs uzdevums bija par biogāzes ražošanu – dalībnieki noteica kādi mikroorganismi piedalās tās ražošanā, no kādām gāzēm sastāv saražotā biogāze un veica ekonomiskus aprēķini par to, cik izdevīgi ir ierīkot šādu biogāzes ražotni fermā.

Paralēli uzdevumu pildīšanai skolēniem bija iespēja iepazīt citu Eiropas valstu jauniešus, piedalīties dažādās radošās un zinātniskās darbnīcās un apskatīt Luksemburgu. «Mēs ieguvām bronzas medaļu, un, tomēr, bijām uzvarētāji, jo tā bija brīnišķīgi pavadīta nedēļa. Risinot uzdevumus, mums bija iespēja pārbaudīt mūsu zināšanas un spēju darboties komandā, bet pārējās aktivitātes ļāva iepazīt Luksemburgu un iegūt jaunus draugus no visas Eiropas. Nebiju domājusi, ka tik augsta mēroga olimpiādē būs tik jautri, tā patiešām bija vienreizēja iespēja un pieredze!» stāsta olimpiādes dalībniece Antra Gaile.

Iespēju doties uz olimpiādi LU komandas sastāvā jaunieši izcīnīja, pateicoties saviem sasniegumiem mācību priekšmetu olimpiādēs, aktīvai dalībai ārpusskolas dabaszinātņu pasākumos, kā arī veiksmīgai dalībai LU Dabaszinātņu un matemātikas izglītības centra organizētajā virtuālajā konkursā un rezultātiem olimpiādes atlases kārtā. Komandas sacensībām sagatavoja LU un DU speciālisti. Uz Luksemburgu skolēniem līdzi devās trīs mentori, no kuriem katrs pārstāvēja savu zinātņu nozari, lai olimpiādes laikā varētu tulkot uzdevumus latviešu valodā. Bioloģiju pārstāvēja Agnese Kokina (LU), ķīmiju - Mihails Haļitovs (LU), fiziku - Lolita Jonāne (DU).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu