Izveidota izglītojoša matemātikas aplikācija latviešu valodā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pēc Baltijā vadošā informācijas tehnoloģiju uzņēmuma Tieto Latvia iniciatīvas ir izstrādāts mācību palīglīdzeklis - izglītojoša bezmaksas aplikācija matemātikas apguvei pirmsskolas vecuma bērniem un pirmo divu klašu skolēniem. Aplikācijas Gudrinieks mērķis ir attīstīt bērnu matemātiskās prasmes, sekmēt izpratni par matemātikas pamatsakarībām un nostiprināt skolā apgūtās zināšanas.

Uzņēmums uzskata, ka moderno tehnoloģiju sniegtās iespējas pilnveido mācību procesu un mobilās ierīces (mobilie telefoni, planšetdatori), kā arī tajās pieejamās aplikācijas var palīdzēt bērniem interesantā un dinamiskā veidā apgūt mācību vielu. Turklāt nedrīkst ignorēt pēdējo gadu matemātikas eksāmenu rezultātus. Salīdzinot centralizēto eksāmenu vidējos rezultātus par 2012./2013.mācību gadu redzams, ka visaugstākie rezultāti vidusskolēniem ir humanitārajos priekšmetos, bet matemātikā tie ir zemāki nekā citos eksaktajos priekšmetos. Saskaņā ar Valsts izglītības satura centra apkopotajiem datiem, 2013.gadā vidējais rādītājs bioloģijas centralizētajā eksāmenā 12.klasei bija 65.55%, ķīmijā 63.73%, fizikā 53.78%, savukārt obligātajā eksāmenā matemātikā – tikai 37.26%.

«Šādas izglītojošās aplikācijas jau sen vairs nav jaunums, taču latviešu valodā tās pieejamas visai ierobežoti. Turklāt šī aplikācija ir veidota ar Valsts izglītības satura centra metodiķu atbalstu, uzsvaru liekot tieši uz Latvijas izglītības programmas specifiku. Vēloties raisīt lielāku interesi pirmsskolas un mazāko klašu skolēnu vidū par matemātiku, kā arī ņemot vērā skolēnu digitālās prasmes, nolēmām pilnveidot izglītojošo mācību līdzekļu klāstu. Ja nākotnē vēlamies, lai šie bērni iegūtu izglītību informācijas tehnoloģiju (IT) jomā, jau no mazotnes ir jāveicina interese par matemātiku, lai šo prasmju trūkums nebūtu šķērslis nākotnes profesijas izvēlei», uzsver Tieto Latvia valdes priekšsēdētājs Elmārs Gengers.

«Mūsdienīgā, bērnu vajadzībām un interesēm atbilstošā mācību procesā pašsaprotama ir informācijas tehnoloģiju jēgpilna izmantošana. Tā palīdz labāk apgūt jaunās zināšanas un prasmes, kā arī veicina bērnu vēlmi izzināt, būt patstāvīgiem un atbildīgiem», tā par jauno iniciatīvu saka Valsts izglītības satura centra pirmsskolas un sākumskolas mācību satura speciāliste Agrita Miesniece.

Uzsākto iniciatīvu plānots attīstīt - aplikācija tiks pilnveidota, izmantojot atvērtā koda programmatūras principus. Padarot publiski pieejamu aplikācijas pirmkodu, ikvienam tiks dota iespēja pilnveidot aplikāciju, piedaloties mācību palīglīdzekļa izstrādē.

Aplikācija Gudrinieks latviešu valodā bez maksas būs pieejama mobilo aplikāciju vietnēs Google Play un App Store tuvākajā laikā. Aplikācijā ietvertie uzdevumi ir tematiski sagrupēti, piedāvājot bērniem iespēju mācīties orientēties telpā, pazīt ciparus, iepazīt ģeometriskas figūras un krāsas, kā arī saskaitīt, atņemt, reizināt un dalīt. 2014.gada sākumā būs pieejama lietojumprogrammas otrā versija, kura tiks papildināta ar iespēju zīmēt ciparus un risināt teksta uzdevumus.

Aplikācijā ietvertie uzdevumi ir izstrādāti balstoties uz Valsts izglītības satura centra ieteikumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu