5 pazīmes, ka esi gudrāks par «vidējo cilvēku»

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Albertam Einšteinam pieder citāts: «Atšķirība starp stulbumu un ģenialitāti ir tāda, ka ģenialitātei ir savas robežas». Lielākā daļa cilvēku nezina, cik tieši gudri viņi ir, jo IQ līmenis nemaz nav tik vienkārši nosakāma lieta, proti, objektīvi to nav iespējams izdarīt, aizpildot internetā kārtējo testu. Amerikāņu uzņēmējdarbības izdevums «Entrepreneur» piedāvā piecas pazīmes, kas varētu liecināt, ka tavs intelekta līmenis tomēr ir virs vidējā.

1.Tu esi nervozs

Domājot par pārlieku trauksmainību, ir grūti to, pirmkārt, uztvert kā augsta intelekta pazīmi, taču psihiatrs Džeremijs Koplans (Jeremy Coplan) pētīja pacientus ar trauksmes simptomiem un atklāja – jo trauksmaināks cilvēks, jo augstāks intelekta līmenis. Savukārt kādā pētījumā Izraēlā, Herclijas Starpdisciplinārajā institūtā pētnieki eksperimenta dalībniekiem lika novērtēt datorprogrammas radītu mākslas darbu, bet pēc tam palaida mākslīgu datorvīrusu, liekot tam izskatīties kā eksperimenta dalībnieka izraisītai kļūmei. Tad viņi izsūtīja dalībniekiem steidzamu uzdevumu, lai atrisinātu šo tehnisko kļūmi. Pētnieki atklāja, ka visnervozākie eksperimenta dalībnieki bija visvairāk koncentrējušies un visefektīvāk spēja paveikt uzdoto. Tāpēc nākamo reizi, kad kāds tev saka, lai tik daudz neuztraucies, droši vari atbildēt, ka tā gluži vienkārši darbojas tavs «lielais intelekts».

2.Tu agri iemācījies lasīt

Britu pētījumā, kurā piedalījās 2000 pāru identisko dvīņu, tika atklāts, ka, neskatoties uz viņu identiskajiem gēniem, bērniem, kuri sāka lasīt agrāk, ir augstāks intelekta līmenis (gan verbālās, gan neverbālās izpausmēs). Viens izskaidrojums ir gana primitīvs, proti, šie bērni, kuri iemācījās lasīt ātrāk, gluži vienkārši ir gudrāki. Taču tas nav vienīgais. Pētnieki secināja, ka lasīšanai piemīt attīstību veicinoša ietekme, proti, tā padara cilvēkus gudrākus. Tāpēc – jo ātrāk kāds sāk lasīt, jo lielāks potenciāls ir attīstīt savu prātu vairāk.

3.Tu esi kreilis

Pētījumos ir noskaidrots, ka kreiļiem ir atšķirīga domāšana no labročiem, proti, viņi spēj daudz efektīvāk «saslēgt» kopā dažādus – citiem šķietami nesaderīgus – konceptus un informāciju.

4.Tu esi asprātīgs

Pētījumos noskaidrots, ka humora izjūtai ir saikne ar inteliģenci un abstrakto domāšanu, proti, tavs asprātīgums vistiešākajā mērā ir saistīts ar tavu aso prāto.

5.Bērnībā tu apguvi mūziku

Pētījumos secināts, ka mūzikas apgūšana uzlabo verbālās un organizatoriskās prasmes, no kurām pēdējai ir svarīga loma paškontrolē. Psihologs Silvains Moreno (Sylvain Moreno) veica pētījumu ar 48 bērniem vecumā no četriem līdz sešiem gadiem. Šie bērni piedalījās datorizētā treniņprogrammā, kuru vadīja skolotājs. Vienu stundu dienā, piecas dienas nedēļā, četras nedēļas pēc kārtas. Puse no dalībniekiem piedalījās mūzikas programmā, bet otra puse – vizuālās mākslas. Eksperimenta beigās 90% no dalībniekiem, kuri piedalījās mūzikas programmā, demonstrēja uzlabojumus intelekta koeficienta verbālās izpausmēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu