Jautājumi un atbildes par augstākās izglītības studiju programmu akreditāciju

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavoti jautājumi un atbildes par augstākās izglītības studiju programmu un virzienu akreditāciju 

Kas ir studiju programmu licencēšana un akreditācija?

Lai nodrošinātu studējošo iespējas saņemt kvalitatīvu augstāko izglītību un lai varētu uzsākt īstenot studiju programmu, augstskolai vai koledžai ir jāsaņem licence. Lai izsniegtu valsta atzītus diplomus, studiju programmai jābūt akreditētai.

Kāpēc ir aizkavējusies studiju programmu akreditācija?

Augstākās izglītības padomes (AIP) veiktais studiju programmu izvērtējums, uz kuru bija paredzēts balstīt nākotnes akreditāciju, pēc neatkarīga audita veikšanas ir izrādījies apšaubāms. Šī iemesla dēļ bija nepieciešams vairāk laika, lai vienotos ar konkursā uzvarējušo Vācijas akreditācijas aģentūru ASIIN par līguma noslēgšanu un to, cik lielā mērā apšaubītais izvērtējums ir izmantojams akreditācijas procesā. Visas būtiskākās vienošanās par līguma noslēgšanu ir panāktas, un paredzams, ka tas tiks parakstīts nedēļā no 22. līdz 26. aprīlim.

Vai Latvijā šobrīd ir studiju programmas, kas ir licencētas, bet nav akreditētas?

Šobrīd Latvijā ir 52 studiju programmas, par kuru īstenošanu izsniegta licence, bet kurām nav veikta pirmreizējā akreditācija. Uzsākoties studiju virzienu akreditācijas procesam, studiju virzieni, kuros ietilpst konkrētas studiju programmas, būs pirmie, kuriem tiks veikta akreditācija. Pēc studiju virziena akreditācijas ikviens konkrētajam studiju programmas virzienam atbilstošās studiju programmas beidzējs saņems valsts atzītu diplomu. Jāpiemin, ka nekur normatīvajos aktos nav noteikts, cik ilgā laikā pēc studiju beigām tiek izsniegts diploms. Diploma izsniegšana var aizkavēties arī citos gadījumos, piemēram, tehnisku problēmu dēļ, kuras iepriekš neviens nevar paredzēt.

Vai Latvijā ir studiju programmas, kurām ir beidzies akreditācijas termiņš?

Latvijā ir 76 studiju programmas, kuras iepriekš ir bijušas akreditētas, un kurām patlaban beidzies akreditācijas termiņš. 2011.gada 1.augustā stājās spēkā grozījumi Augstskolu likumā, un Pārejas noteikumi paredz risinājumu, kas notiek ar tām studiju programmām, kuras ir akreditētas, bet kurām akreditācijas termiņš izbeidzas laikposmā starp jauno studiju virzienu akreditāciju. Tā, saskaņā ar Pārejas noteikumu 33.punktu – studiju programmām, kuras līdz 2011.gada 1.augustam ir akreditētas, akreditācijas termiņš tiek pagarināts līdz brīdim, kad tiek pieņemts lēmums par augstskolas vai koledžas studiju virziena akreditāciju, vai lēmums par atteikumu akreditēt attiecīgu augstskolas vai koledžas studiju virzienu, ja minētajā laika periodā studiju programmas akreditācijas termiņš ir beidzies.

Savukārt tām programmām, kuras akreditētas pēc 2011.gada 1.augusta, kad stājās spēkā jaunais tiesiskais regulējums par studiju virzienu akreditāciju, akreditācijas termiņš teorētiski var beigties 2013.gada 1.augustā (divi gadi ir minimālais akreditācijas termiņš).

Visvairāk studiju programmu ietilpst trešajā grupā - tās ir studiju programmas, kurām akreditācijas termiņš nebeidzas 2013.gadā, bet vēlākos gados.

Vai pastāv iespēja, ka akreditācijas aizkavēšanās dēļ studenti varētu nesaņemt valsts atzītus diplomus?

Šāda iespēja praktiski nav iespējama, jo pat ja studiju programmas akreditācijas termiņš diploma izsniegšanas brīdī būs beidzies, uzsākoties akreditācijas procesam, programmai būs iespēja iegūt akreditāciju, un studenti saņems valsts atzītus diplomus.

Ko IZM dara, lai šo problēmu risinātu?

Ministrija izprot, ka plānotās akreditācijas aizkavēšanās rada augstskolu pārstāvjos un studentos spriedzi, tāpēc dara visu iespējamo, lai pabeigtu darbu pie līguma saskaņošanas ar pilnvaroto institūciju, un akreditācijas process varētu uzsākties.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2013.gada 12.marta sēdē doto uzdevumu, Izglītības un zinātnes ministrijai ir sagatavojusi grozījumus Augstskolu likumā, lai šobrīd akreditētajām studiju programmām pagarinātu studiju virzienu akreditācijas termiņu līdz 2013.gada 31.decembrim, tādējādi akreditācijas procesu būtu iespējams veikt bez steigas un pārdomāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu