Skolēnu mācību uzņēmumu Ziemassvētku gadatirgū uzvar lietussargu turētāji un koka pulksteņu siksniņas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Garais

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) sadarbībā ar biznesa izglītības biedrību Junior Achievement – Young Enterprise Latvija (JA-YE Latvija) un Swedbank 14. decembrī organizēja Vislatvijas Skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) Ziemassvētku gadatirgu modes un izklaides centrā Rīga Plaza, kur ar pašražotu produkciju tirgojās 133 SMU no visas Latvijas, pulcējot 403 skolēnus un 112 skolotājus no 55 Latvijas skolām.

Gadatirgū skolēnu sniegumu vērtēja pieredzējusi žūrija, iepazīstoties ar SMU stendiem, produktiem un izvērtējot jauniešu sniegumu uzņēmējdarbībā atbilstoši dažādām nominācijām: Sociāli atbildīgākais SMU, Videi draudzīgākais produkts, Labākā pārdošanas komanda, Labākā dāvana, Inovatīva biznesa ideja un Labākais stends. Žūrija pasniedza arī simpātiju balvas.

Šogad gadatirgū īpaši spēcīgi startējuši Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas skolēni, kopumā iegūstot piecas no 12 nominācijām. Madonas Valsts ģimnāzijas skolēnu mācību uzņēmumi ieguva divas nominācijas. Laureātu vidū arī SMU no Iecavas vidusskolas, Mārupes vidusskolas, Valmieras Profesionālās vidusskolas un Kuldīgas Centra ģimnāzijas, kā arī Bauskas sākumskolas un Rēzeknes pilsētas pašvaldības iestādes «Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs».

Swedbank Inovatīva biznesa idejas balvu pamatskolas grupā ieguva SMU «Sapņu putni» par oriģinālām nakts brillēm – «pūcītēm», bet vidusskolas grupā – SMU «Now You See» no Iecavas vidusskolas ar radošiem atstarotāju risinājumiem. Ar divām balvām no gadatirgus mājup devās trīs skolēnu mācību uzņēmumi. SMU «DryDay» no Mārupes vidusskolas, kas pircējiem piedāvā lietussargu turētājus un SMU «Dižkoks» no Bauskas sākumskolas, kas tirgo kvalitatīvus koka izstrādājumus virtuvei – ieguva Labākās pārdošanas komandas titulu, balvas no modes un izklaides centra Rīga Plaza, kā arī simpātiju balvas. SMU «Koka pulksteņi» no Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas tika atzīts par Videi draudzīgāko produktu un saņēma AS Latvijas valsts meži balvu, kā arī RTU Rīgas Biznesa skolas Simpātiju balvu.

Laureātu vidū bija pat vairāki SMU, kuri padomājuši par inovatīviem risinājumiem gājēju drošībai uz ceļa – atstarojošas somas velosipēdiem, vilnas cepures ar ieadītiem atstarojošiem diegiem un dažādi atstarojoši piekariņi. Skolēnu ražotajos produktos visbiežāk izmantotais izejmateriāls bija Latvijas zaļā bagātība – koks. Zīmīgi, ka jaunieši pratuši dot kokam pievienoto vērtību, piedāvājot oriģinālus dizaina risinājumus – SMU izpildījumā tapušas izsmalcinātas rokas pulksteņu siksniņas, svinīgi tauriņi, latu kolekciju pamatnes, velosipēdu stūres un koka kuloni ar maģiskām senlatviešu zīmēm. No čiekuriem un sēkliņām tapuši dabīgi putnu gardumi āra barotavām.

Vislatvijas SMU Ziemassvētku gadatirgus ir neatņemama Skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) programmas sastāvdaļa un tā mērķis ir praktiskās uzņēmējdarbības prasmju un iemaņu pilnveidošana reālā vidē, realizējot sava SMU preces un pakalpojumus un pilnveidojot skolēnu uzņēmējdarbības prasmes reāla biznesa vidē.

Skolēnu mācību uzņēmumu žūrijas darbā piedalījās Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Menģelsone, Swedbank Operāciju izcilības projektu vadītājs Andis Garbars, Banku Augstskolas studiju prorektore Līga Peiseniece, SkatSkat.lv dibinātājs un vadītājs Mikus Opelts, advokātu biroja Glimstedt un partneri direktors Ēriks Blumbergs, LU Ekonomikas un vadības fakultātes sektora vadītāja Kristīne Zaksa, AS Tallink Latvija B2B Pārdošanas speciālists Raimonds Šastakovičs, RTU Rīgas Biznesa skolas pasniedzēja Ieva Kozlovska, Ernst & Young Baltic direktore Renāte Strazdiņa, Coffee Inn menedžere Kristīne Bašķere, LDDK viceprezidente, biedrības «Līdere» valdes priekšsēdētāja un SIA Lietišķās informācijas dienests izpilddirektore Aiva Vīksna, LDDK Izglītības un nodarbinātības eksperte Anita Līce, AS Latvijas Valsts meži Komunikācijas projektu vadītāja Anda Sproģe, Aerodium mārketinga vadītāja Līga Gablika, Baltijas Amerikas Brīvības fonda absolvents un AS mogo valdes loceklis Mārcis Grīnis.

Paralēli gadatirgum norisinājās A līmeņa skolotāju kursu 3.modulis «Mikro un makro ekonomikas aktualitātes Latvijā un Eiropā», kurā norisinājās arī ekspertu paneļdiskusija par uzņēmējdarbības attīstību Latvijā un izglītības lomu tajā. Paneļdiskusijā piedalījās LDDK ģenerāldirektore Līga Menģelsone, Eiroparlamenta deputāte un Latvijas Ekonomikas attīstības foruma prezidente Inese Vaidere, JA-YE Latvija Padomes priekšsēdētājs, Biznesa augstskolas Turība Attīstības padomes priekšsēdētājs un LTRK viceprezidents Aigars Rostovskis, Ekonomistu apvienības 2010 prezidents Ojārs Kehris, kā arī JA-YE Latvija valdes priekšsēdētājs Jānis Krievāns.

Šogad JA-YE Latvija Skolēnu mācību uzņēmumu programmā savu dalību pieteikuši jau 555 skolēnu mācību uzņēmumi. Aizvadītajā gadā reģistrēto SMU skaits bija 501, no kuriem aktīvi mācību gada garumā darbojās 361 SMU. SMU Ziemassvētku gadatirgus 2013 un A līmeņa skolotāju kursu 3 moduļi tiek īstenoti LIAA projekta «Inovatīvas uzņēmējdarbības motivācijas programma» ietvaros, ko līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Eiropas Savienība. Pasākumu atbalsta JA-YE Latvija stratēģiskais partneris Swedbank un modes un izklaides centrs Rīga Plaza. Atbalstītāju vidū bija arī RTU Rīgas biznesa skola, Coffee Inn, LU Ekonomikas un vadības fakultāte, Banku augstskola, AS Tallink Latvija. Informatīvie atbalstītāji – Draugiem.lv, Inbox.lv un 1188.lv.

* Šis ir apmaksāts reklāmas darbs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu