Nesabojā svētkus ar sliktu pašsajūtu! Padomi, kas jāņem vērā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pexels.com

Svētki asociējas ar ģimeni, tikšanās, dāvināšanas un dāvanu saņemšanas prieku, taču patīkamo svētku noskaņu var sabojāt slikta pašsajūta pārēšanās dēļ. Kā izbaudīt svētkus veselīgi, padomus sniedz «Benu» aptiekas pieaicinātā uztura speciāliste Liene Sondore un farmaceita asistente Zanda Ozoliņa.

Svētki ir jāsvin, par to nav šaubu, taču ēst vajadzētu ar mēru. Lūk uztura speciālistes Lienes Sondores ieteikumi svētku svinēšanai, lai izvairītos no pārēšanās, nepatīkamās vēdera pūšanās un smaguma sajūtas.

Noderīgi padomi, ja svētkos uzņem ciemiņus

  • Laikus padomā par ēdienkarti un izveido iepirkumu sarakstu.
  • Ieplāno aktivitātes, no kurām vismaz viena ir pastaiga ārā. Par plānotajām aktivitātēm ārā pabrīdini viesus iepriekš.
  • Uz galda novieto ūdeni, kurā ieliec citrona vai cidoniju šķēlītes, svaigas dzērvenes. Pirms ēdienu baudīšanas piedāvā viesiem padzerties.
  • Pārsteidz viesus ar sezonāliem dārzeņiem, kas cepti cepeškrāsnī: kāļiem, ķirbi, burkāniem, selerijas sakni, topinambūriem, bietēm. Pasniedz tos ar gaļu vai zivi, bet - bez treknas mērces. Laba treknas mērces alternatīva ir svaigi blendētas brūklenes un dzērvenes: uzkarsē tās katliņā, pievieno ķiploku, pieliec nedaudz garšvielu, un - mērce gatava! Piedevās pagatavo svaigus salātus no kāpostiem, kolrābjiem un kāļiem. Sarīvē tos un dažas stundas pirms likšanas uz galda iemarinē vieglā olīveļļas, ķiploku un citrona mērcē. Lieliem un maziem patiks dārzeņu plate, kas papildināta ar mērci, kuru pagatavo, grieķu jogurtu sajaucot ar mārrutkiem vai sinepēm.
  • Pārsteidz viesus ar sātīgu biezzupu, kas papildināta ar rīvētu cieto sieru, sēkliņām, garnelēm vai vistas filejas strēmelītēm, kas saceptas ar ķiplokiem un čili pipariem. Saldā krējuma vietā pievieno zupai kafijas krējumu.
  • Desertam izvēlies augļus - svaigus vai siltus. Piemēram, pagatavo uz pannas ābolus kopā ar žāvētiem augļiem. Pievieno nedaudz ruma vai konjaku un kanēli. Pasniedz kopā ar biezpiena krēmu, kuru gatavo tā: sakul biezpienu ar bezpiedevu jogurtu un 2-3 ēdamkarotēm medus.
  • Ja vēlies viesus palutināt ar torti vai kūkām, labāk tās pagatavot pašu spēkiem. Tā zināsi, kas kūkā patiesībā iekšā.
  • Starp ēdienu pasniegšanas brīžiem ievēro pauzes, nepārvērt svētku laiku par pārēšanās maratonu ar slīdošo lenti, kad viesi tikai ēd un ēd, bet tu tik pienes ēdienus. Pirms deserta ieplāno kopīgu pastaigu ārā, rotaļas, dančus! Pat 30 minūšu ilga pastaiga var sagādāt ne tikai jautrus brīžus, bet arī pietiekamu laiku vēderam siltā ēdiena gremošanai!
  • Nespied viesus nogaršot ēdienus un saglabā svētku izjūtu sevī.

Kā vislabāk izbaudīt svētkus, ja dodies ciemos

  • Neej uz viesībām ar izsalkuma sajūtu, tas ļaus saglabāt mērenību. Ja svētku galds paredzēts vakarā, pa dienu ēd veģetāru ēdienu: dārzeņus, liesus vājpiena produktus.
  • Aizmirsti par savu ikdienas diētu (cita lieta, ja ievēro kādu ēšanas režīmu veselības stāvokļa dēļ), pie svētku galda atļauj sev izbaudīt sarūpēto. Labāk nogaršo kaut nedaudz no piedāvātā, nevis dusmojies par jautājumiem, ko tad tu vispār ēd. Jau nākamajā rītā varēsi atgriezties pie saviem ēšanas paradumiem.
  • Kādu brīdi pirms ēšanas izdzer glāzi ūdens. Saldās limonādes slāpes neremdē, bet palielina apetīti, kā arī satur daudz cukura, līdz ar to - liekas kalorijas.
  • Nedzer ēšanas laikā, tā tu apēdīsi vairāk, to pat nemanot.
  • Sāc ar svaigajiem salātiem: tie ir balastvielām bagāti, sniegs sāta sajūtu, bet neļaus pārēsties.
  • Ja pagatavots bagātīgs mielasts, uzliec uz šķīvja nedaudz, ēd lēnām, izbaudot katru ēdienu. Ja kaut ko nevēlies, atsakies. Tev nav jājūtas neērti, ja nevēlies nobaudīt trešo kūkas variantu. Pieklājīgi ir palūgt šo kūkas gabaliņu līdzņemšanai, pret to noteikti neviens neiebildīs.
  • Nākamajā dienā laba izvēle būs vājpiena dzērieni: paniņas, kefīrs. Derēs arī veģetāra sakņu zupa vai dārzeņu sula. Dodies uz mežu pastaigāties, paslēpo, paslido - tavs ķermenis tev pateiks paldies.

Farmaceita asistentes Zandas Ozoliņas padomi, kā svētku laikā tikt galā ar pārēšanās izraisītu sliktu pašsajūtu.

Gremošanas traucējumi var apzīmēt plašu nepatīkamu simptomu klāstu, un lielākajā daļā šo gadījumu šos simptomus izraisa ēdiens. Cilvēki, kurus piemeklējušas šīs problēmas, var just nelabumu, vēdera uzpūšanos un sāpes. Kopš seniem laikiem ar gremošanu un kuņģi saistītu disfunkciju ārstēšanai tiek lietota ingvera sakne un ārstnieciskās kumelītes.

Augus vislabāk uzņemt remdējošas tējas veidā. Piparmētru eļļa palīdz zarnu krampju un vēdera uzpūšanās gadījumā. Gremošanas traucējumu gadījumā var pakošļāt un norīt tējkaroti fenheļa sēklu vai ķimeņu. Šīs sēklas satur eļļas, kas palīdz pret zarnu spazmām un vēdera pūšanos. Nelabuma gadījumā vislabāk izdzert glāzi silta ūdens. Ja tomēr tas nav palīdzējis, var lietot «ātrās palīdzības» medikamentus, kas uz pāris stundām samazinās simptomus.

Bet ja zināt, ka slikta pašsajūta var ietekmēt svētkus, ēdiet biežāk un mazākas porcijas.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu