Kā nesabeigt veselību, ja visa diena paiet sēžot

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Arvien pieaug to cilvēku skaits, kam darba diena jāpavada sēžot. Lielai daļai nebūs arī noslēpums, ka sēdošs darbs dienas garumā par labu veselībai nenāk. Tas ir gan lielāks potenciāls svara pieaugumam, gan arī saslimšanai ar sirds slimībām. Ja esi gatavs iesaistīties savas labsajūtas uzlabošanā, tad noderīgi būs 4 padomi, lai sēžot pavadītās stundas nesabojātu tavu veselību.

  • Grūtākais vienmēr ir iesākt, bet, ja ir stingra apņemšanās, tad atkāpšanās ceļa vairs nav. Sāc ar ikrīta vingrošanu 10 minūšu garumā. Uzlabosies vielmaiņa, nostiprināsies sirds muskulatūra, noregulēsies nervu sistēma un pazemināsies asinsspiediens.
  • Bieži neaizdomājamies arī par to, kā sēžam. Izrādās, arī tam ir liela nozīme. Nereti dāmas sēž taisnu muguru uz pašas krēsla malas, kā oficiālā pieņemšanā, savukārt kungi – atlaidušies krēslā gluži kā dīvānā. Pētījumi rāda: ērta, viegli atgāzta poza (135 grādu leņķī) mugurai ir ievērojami nekaitīgāka nekā sēdēšana taisni vai saliecoties pīrādziņā. 135 grādu leņķī sprandā, plecos un muguras augšdaļā ir mazāk saspringuma, turklāt labāk darbojas arī iekšējie orgāni.
  • Apsveicami, ja atrodam laiku sporta nodarbībām vai jebkādām regulārām sportiskām aktivitātēm. Tomēr ne katram tas ir pa spēkam. Tāpēc ieteicams izkustēties darba laikā, kaut uz mazu brītiņu - katru sēdēšanas stundu būtu labi noslēgt ar nelielu izkustēšanās pauzīti - mazu pastaigu vai pavingrošanu. Šādi paātrināsies vielmaiņa, paaugstināsies radošums un koncentrēšanās spējas.
  • Lai arī darbs ir sēdošs, tomēr nogurums nav svešs. Vaskarā pēc darba vēlme atlaisties dīvānā un paskatīties TV piedāvātos raidījumus vai iekrist klubkrēslā ar telefonu vai planšeti rokās – tas šķiet pašsaprotami. Tomēr neļaujies slinkumam, zvilnēšanai un riskam iedzīvoties sirds slimībās; aizstāj to ar īsu vakara pastaigu. Tavs organisms noteikti vairāk novērtēs svaigu gaisu un mazliet kustību.

Vairāk padomu lasi «Ievas Padomu Avīzē»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu