Apvienojam patīkamo ar lietderīgo: ko darīt skolēnu brīvlaikā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Šonedēļ visā Latvijā skolēni ir devušies pavasara brīvdienās, kas ir lielisks laiks, lai ne tikai atpūstos no kontroldarbiem, mājasdarbiem un agras celšanās, bet arī stiprinātu imunitāti un piedalītos aktivitātēs kā brīvā dabā, tā arī mājas apstākļos. Farmaceite Ieva Zvagule sniedz vērtīgus ieteikumus, lai pavasara brīvlaiks būtu gan priecīgi, gan veselīgi pavadīts.

«Ikvienam no mums – kā pieaugušajiem, tā bērniem – laiku pa laikam ir nepieciešams ilgāks atpūtas periods, un tam noteikti ir piemērots skolēnu brīvlaiks. Lai atpūta nenozīmētu tikai spēlēšanos virtuālajā pasaulē un neveselīgu našķu ēšanu, brīvdienas ieteicams pavadīt svaigā gaisā – dodoties uz lauku mājām vai izbaudot pēdējos ziemas priekus. Tāpat jārūpējas par bērnu imunitātes stiprināšanu – tā gadalaiku maiņas periodā ir ārkārtīgi svarīga,» stāsta Ieva Zvagule.

Aktīvā atpūta

Vecākiem noteikti būtu vērts apsvērt to, kā bērnam pēc iespējas vairāk laika pavadīt ārā. Svaigs gaiss nāks par labu gan fiziskās, gan garīgās veselības saglabāšanā, turklāt, jo vairāk bērns uzturēsies svaigā gaisā, jo vairāk stiprināsies viņa imūnsistēma. Veidi, kā pavadīt laiku brīvā dabā, ir dažādi – garas pastaigas, atpūta lauku mājās, arī pēdējo ziemas prieku baudīšana – slidošana, kalnu un distanču slēpošana. Vecākiem jāņem vērā, ka bērnus ārā noteikti nevar atstāt bez uzraudzības, jo joprojām pastāv vairāki riski – trausls ledus, slidenas ietves un traumas, kas var rasties aktīvās atpūtas laikā. Tāpat jāatceras par piemērota apģērba izvēli – iestājoties siltākam laikam, nevar aizmirst par cepures, cimdu un šalles nēsāšanu, kā arī piemērotas jakas un apavu izvēli.

Brīvlaiks mājās

Ja tomēr bērns atpūtu baudīs mājas apstākļos, noteikti nevajadzētu visu dienu pavadīt pie datora, televizora un mobilajām ierīcēm. «Atpūta mājās nenozīmē tikai spēlēšanos virtuālajā pasaulē, turklāt būtiski ir nelietot elektroniskās ierīces pirms miega, jo tās pasliktina miega kvalitāti. Virtuālās pasaules izzināšanas vietā bērnam ieteicams rotaļāties kopā ar vecākiem, brāli vai māsu un draugiem, likt puzles, lasīt grāmatas un palīdzēt vecākiem mājas darbos. Nevar aizmirst arī par regulāru telpu vēdināšanu – ja nevar laiku pavadīt brīvā dabā, svaigs gaiss istabā noteikti nāks par labu,» iesaka «Euroaptiekas» farmaceite.

Veselīgs dzīvesveids arī brīvdienās

Diemžēl mūsu veselībai brīvdienu nav, tādēļ ne mazāk svarīgi ir parūpēties, lai bērns arī brīvlaikā piekoptu veselīgu dzīvesveidu. Jāierobežo neveselīgu našķu patēriņš, jākoncentrējas uz veselīga un bagātinoša uztura lietošanu – svaigiem augļiem un dārzeņiem, olbaltumvielas saturošiem produktiem un pilngraudu produktiem. Ja vecāki brīvajās dienās nevarēs piedalīties bērna ēdiena pagatavošanā, ir vērts bērna ēdienkarti pārrunāt un sastādīt iepriekš, tādā veidā izvairoties no pārmērīgas saldumu, čipsu un gāzēto dzērienu lietošanas.

Bērnam par labu nāks arī fiziskās aktivitātes un pilnvērtīgs miegs, ko nereti darba dienās neizdodas realizēt. Gan sports, gan kvalitatīvs miegs palīdzēs atbrīvoties no skolā uzkrātā stresa un pozitīvi ietekmēs veselību kopumā.

Imunitātes stiprinātāji – vitamīni

Skolēnu brīvlaiks ir lielisks brīdis, kad rūpēties par papildu vitamīnu uzņemšanu un pievērstu tam pastiprinātu uzmanību. Vitamīnu lietošana ir ļoti svarīga gadalaiku maiņas periodā – tādā veidā bērns var izvairīties no nevēlamām saslimšanām un vīrusiem. «Ikviena bērna uzturā noteikti vajadzētu iekļaut omega 3 taukskābes, ko lielā daudzumā satur zivju eļļa, – augošiem bērniem vērtīgās taukskābes palīdzēs koncentrēties un attīstīt kognitīvās spējas, kā arī tās piedalās organisma vielmaiņas procesos un stiprina imunitāti. Ieteicams lietot arī B grupas vitamīnus. Tie stiprina nervu sistēmu, uzlabo garastāvokli un atmiņu, veicina organisma fiziskās un garīgās darba spējas, kā arī rūpējas par saldu miegu. Nevaram aizmirst arī par A, C un D grupas vitamīniem, kā arī selēna un cinka lietošanu – tie ir ļoti noderīgi vesela organisma saglabāšanā un veicina normālu imūnsistēmas darbību,» skaidro Ieva Zvagule. Par vitamīnu izvēli ieteicams konsultēties ar ārstu vai farmaceitu, kurš ieteiks bērna vecumam atbilstošāko.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu