PMS - kas tas par «zvēru» un ko ar to iesākt?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Bieži vien dzirdam gan sievietes, gan vīriešus pieminam šo burtu kombināciju – PMS. No vieniem tā izskan kā atruna, no otriem kā pārmetums, bet lielākā daļa tomēr zina, ka tas ir kas tāds, ar ko jārēķinās. Kas tad galu galā šis ir par «zvēru» un vai no tā jābaidās, mēģināja noskaidrot žurnāls «36,6 °C».

Premenstruālais sindroms jeb PMS ir periods pirms menstruācijas. Sievietes to izjūt gan fiziski, gan emocionāli. Izrādās, PMS nav mūsdienu izdomājums, tas zināms jau sen, turklāt šie simptomi liecina par sievietes auglību.

Simptomi, kas raksturo PMS, ir ļoti daudzi un dažādi – zināmākie ir garastāvokļa maiņas, raudulība, aizkaitināmība, krūšu piebriešana un jutība, krampjveida sāpes, paaugstināta apetīte un daudzi citi. Hormonu pieplūduma iespaidā sieviete var kļūt arī agresīvāka, rodas vēlme strīdēties ar ģimenes locekļiem un ne tikai.

PMS pirmsākumi

Sākotnēji PMS uzskatīja par izdomātu slimību. Pirmie ieraksti parādījušies 1950. gados medicīnas žurnālā, bet plašāka uzmanība tam pievērsta tikai 20. gadsimta beigās. Divās skandalozās slepkavībās aizstāvība kā iemeslu nodarījumam minēja PMS. Tam sekoja sabiedrības nosodoša attieksme un cīniņi par sieviešu tiesībām. Vienubrīd Amerikā PMS tika klasificēta kā psihiatriska diagnoze.

Mazāk bērnu, vairāk stresa

Viss notiek dabīgā ķēdītē – ovulācija, attiecīgi iespēja palikt stāvoklī, un, protams, PMS. «Ovulācija iet roku rokā ar šo sindromu. No tā var secināt, ka premenstruālā sindroma nepatīkamo sajūtu pamatā ir grūtniecības neesamība,» saka ginekoloģe Oksana Babuļa. Tātad, jo sieviete biežāk būtu stāvoklī, jo retāk piedzīvotu nepatīkamos PMS simptomus.

Mūsdienās izteiktāki PMS simptomi novērojami sievietēm, kuras dzīvo pilsētās un ieņem atbildīgākus amatus. Tas tamdēļ, ka sievietēm – karjeristēm ir mazāk laika ģimenei, attiecīgi arī bērniem un to radīšanai, kā arī augstāks amats raisa lielāku stresu. Tas savukārt var izraisīt dažādas ginekoloģiskas problēmas, izmaiņas ciklā un izteiktāku PMS.

Aktuāla problēma

Ginekoloģe apgalvo, ka premenstruālais sindroms traucē dzīvot piektajai daļai sieviešu. Un nopietnāki gadījumi ir pat jāārstē. Viena no efektīvākajām metodēm ir hormonālā kontracepcija, bet lieto arī homeopātiju un masāžas, smagākos gadījumos – antidepresantus.

Mūsdienās esam vērīgākas

Ginekoloģe Oksana Babuļa uzskata, ka PMS vērojams gandrīz katrai sievietei, atšķirīgas ir vienīgi izpausmes. Viņa min arī to, ka sievietes mūsdienās vairāk pievērš uzmanību savai veselībai un meklē izmaiņu cēloņus. Nav tā, ka sievietes šos simptomus sev piedēvē nepamatoti, biežāk ārsts nosaka šādu diagnozi.

Pilnu rakstu lasi jaunākajā žurnālā «36,6 °C».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu