10 veidi, kā ikdienā atrast vairāk laika kopā būšanai ar ģimeni

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Steidzīga un aizņemta šodiena – tieši šāda ir lielākās daļas ģimeņu ikdiena. Darbs, dārziņš, skola, daudzie pulciņi, pasākumi un aktivitātes – esam visur, tikai ne kopā ar savējiem. Labosim šo kļūdu! «The Spruce» piedāvā izmantot 10 ikdienas iespējas, kuras pārvērst kopā būšanā ar ģimeni.

Izrādiet pieķeršanos

Mazi bērni nenoliedzami alkst vecāku uzmanības, savukārt tīņi atklāti izrādīs pat nepatiku, ja būsiet pārāk pietuvojušies viņiem. Lai nu kā, tomēr gan sešgadīgam bērnam, gan sešpadsmitgadīgam jaunietim ir nepieciešams sajust jūsu pieķeršanos. Nežēlojiet bučas un apskāvienus mazākajiem, bet tīņiem tieši laikā būs «dod pieci» kaut vai garām ejot. Protams, neaizmirstiet arī par laulāto – arī viņam ir būtiski sajust jūsu pieķeršanos.

Esiet pateicīgi

Māciet bērniem būt pateicīgiem, kaut vai par dzīves sīkumiem. Atrodiet dažu minūšu brītiņu, kad visa ģimene varat sanākt kopā – pie brokastu vai vakara tējas un pateikties par to, kas jums dots.

Esiet aktīvi

Izejiet visi pastaigā, kad ir silts. Ja laikapstākļi tam nav piemēroti, izdomājiet kādus vingrinājumus vai aktīvas spēles, ko varat veikt mājās. Bet centieties to darīt katru dienu! Jums nav jāapmeklē dārgas ģimenes nometnes, atrodiet paši sev piemērotākās aktivitātes gan mājā, gan ārpus tās. Ikvienam ir nepieciešams kustīgs dzīvesveids, un kopā pavadītais laiks stiprinās jūs kā ģimeni.

Foto: Pixels.com

Smejieties

Vakariņām drīz jābūt galdā, bet gaļa vēl joprojām nav pat atkususi. Viens no bērniem vēlā vakara stundā atgādina, ka nākamajā dienā paredzēts tirdziņš, uz kuru jānes pašgatavoti kēksiņi. Tikko esi nobriedusi izmazgātās veļas šķirošanai, tā atrodi šajā kaudzē laimīgi ieritinājušos savu kaķi. Brīžam sāk šķist, ka šī haotiskā dzīve sāk atgādināt kādu komēdiju. Apslāpē šo stresu, smejoties kopā ar ģimeni, – stāsti muļķīgus jociņus, kutiniet viens otru vai vienkārši ļaujieties smieklu lēkmei bez iemesla. Vecā labā patiesība par to, ka smiekli ir vislabākās zāles, vēl aizvien ir neapgāžama.

Gatavojiet veselīgas uzkodas

Nereti bērni izsalkumu apslāpē ar steigā apēstiem čipsiem vai cepumiem. Pārvērtiet viņu izsalkuma uzplūdus veselīgās aktivitātēs – gatavojiet vērtīgus našķus kopā. Kaut vai vienkārši sagrieztus burkānus vai papriku. Šādi jūs viņiem palēnām mācīsiet veselīga dzīvesveida paradumus.

Lasiet grāmatas

Šajā steidzīgajā laikmetā neatsverami ir apsēsties kopā ar ģimeni un palasīt grāmatu. Mazākie priecāsies par košām bilžu grāmatām, bet tīņiem patiks kāda zinātnieka piedzīvojumi vai vampīru sāgas. Lasiet grāmatu uz maiņām, mazākajiem lai tiek kaut vai lappušu pāršķiršanas prieks. Māciet mīlestību pret grāmatām un lasīšanu jau no bērnības!

Esiet «zaļi»

Māciet bērniem dzīvot «zaļi». Šķirojiet vecos žurnālus un avīzes, plastmasas pudeles un alumīnija kārbas. Atgādiniet bērniem aizgriezt ūdens krānu, kamēr viņi tīra zobus, izslēgt gaismas, izejot no istabas. No šā «zaļā» dzīves veida ieguvēji būs ne tikai jūsu bērni, bet arī jūs – maksājot mazākus rēķinus.

Ēdiet kopā

Rīti bieži vien ir steidzīgi, un cenšamies pēc iespējas ātrāk tikt prom no mājas – uz darbu, skolu vai dārziņu, kur katrs arī papusdieno. Vakariņas, iespējams, ir dienas vienīgā maltīte, kad varat kopīgi apsēsties pie galda. Izslēdziet televizoru, nolieciet plauktos savus telefonus un izbaudiet šo brīdi kopā.

Foto: Depositphotos.com

Tīriet māju

Nereti mājas tīrīšanas pienākumi ģimenē tiek iedalīti mammai. Tomēr arī šo nodarbi droši varat pārvērst par ģimenes kopīgu aktivitāti. Sadaliet darbus atbilstoši bērnu vecumam un spējām. Ideāli, ja dienā kopīgai mājas kārtošanai izdotos veltīt 20 minūtes. Šādi nodrošināsiet sev vairāk brīva laika brīvdienās, kā arī mācīsiet bērniem atbildību jau no mazotnes.

Pārrunājiet savu dienu

Kā pagāja tava diena? Svarīgi šo jautājumu uzdot ikvienam no savas ģimenes. Iedrošiniet bērnus runāt par dienas notikumiem, par to, kas viņuprāt bijis svarīgs. Mazākajiem ļaujiet zīmēt savas dienas gaitas. Kaut arī būsiet pavadījuši dienu kopā, vakarā apvaicājieties, kas tieši bērniem paticis vislabāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu