Kas notiek ar glābējsilītēs atstātajiem bērniem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Gandrīz visiem Latvijas glābējsilītēs atstātajiem bērniem, izņemot pērn novembrī Rēzeknes glābējsilītē atstāto meitenīti, ir atrasti adoptētāji,  pastāstīja projekta «Baby Box» jeb glābējsilītes pārstāve Edīte Kaņepāja-Vanaga.

Viņa sacīja, ka bāriņtiesa vēl risina jautājumu par Rēzeknē atstātā bērna aprūpes tiesībām, jo kopā ar meitenīti glābējsilītē tika atstāta viņas dzimšanas apliecība, kas ļāvusi atbildīgajiem dienestiem noskaidrot meitenītes bioloģiskos vecākus. Bāriņtiesai vēl jālemj, vai bērns tiks atdots ģimenē, vai arī viņam tiks nozīmēta ārpusģimenes aprūpe.

Līdz šim Latvijas glābējsilītēs atstāti 22 zīdaiņi. Gābējsilīšu veidotāji uzsver, ka glābējsilīte ir īpaša vieta, kur vecāki var anonīmi atstāt savu mazuli, tomēr tas ir tikai pats pēdējais variants -, ja tik tiešām nav cita situācijas risinājuma. Pēc ievietošanas glābējsilītē zīdainis iegūst atradeņa statusu, kas ļauj sākt tūlītēju adopcijas procesu. Savukārt bērna bioloģiskie vecāki sešu mēnešu laikā pēc mazuļa ievietošanas glābējsilītē var vērsties bāriņtiesā ar vēlmi atgūt mazuli.

Līdz šim šādas īpašas vietas bērna dzīvībai izveidotas Rīgā, Liepājā, Daugavpilī, Ventspilī, Rēzeknē un Madonā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu