Psihologi: Bērnam svētkos labākā dāvana - kopā pavadīts laiks

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Bērniem vislabākā dāvana svētkos ir kopā pavadīts laiks, uzskata psihologi, uzsverot, ka uzmanības trūkums bērna veselībai var radīt smagas un neatgriezeniskas sekas.

«Starp vecākiem un bērnu veidojas īpašas attiecības, kas ir pamats veselīgai un funkcionālai personības veidošanai. Ja šo attiecību nav, ir vērojamas nopietnas sekas bērna emocionālajā un uzvedības jomā,» norāda centra «Dardedze» psiholoģe Laura Pirsko.

Vecāku uzmanības trūkums bērnos var radīt runas un miega traucējumus, kā arī somatiskas saslimšanas, depresiju un vēlmi lietot atkarību izraisošas vielas. Bērnam var arī pasliktināties sekmes mācībās.

Speciālisti uzsver - ja vien starp vecākiem un bērniem ir tuvas attiecības, ja bērni un vecāki pavada kopā laiku, bērnu neskars neviena krīze, jo viņš jutīsies emocionāli drošs un pasargāts.

«Mums, vecākiem, nav jāpārcenšas, mēģinot bērnam piedāvāt izklaides, kas nav atbilstošas viņa vecumam. Bērni ļoti vēlas, lai mamma un tētis iesaistās viņa nodarbēs, palīdz salikt puzli vai cep pankūkas rotaļu virtuvē. Galvenais baudīt kopā būšanu un gūt prieku, rotaļājoties ar bērniem, jo šī reizē ir pieaugušo iespēja atgriezties bērnībā un to no sirds izbaudīt,» uzsver «Māmiņu kluba» redaktore Kristīne Virsnīte.

Centra «Dardedze» Konsultatīvās daļas vadītāja Laila Balode atzīst, ka šis ir laiks, kad vairākas ģimenes ir nokļuvušas sarežģītā situācijā. «Tā vietā, lai pavadītu laiku ģimenē, vecāki, kas ir stresa pārņemti, izvēlas savu spriedzi mazināt, pavadot laiku ārpus ģimenes, tiekoties ar draugiem un stundām ilgi runājot par to, cik grūta ir dzīve,» uzsver speciāliste.

«Tuvojoties gadu mijai, katrs no mums sev kā allaž kaut ko solīs - vairāk laika veltīt savai ģimenei, atmest kādu kaitīgu ieradumu vai kļūt slaidākiem par pāris kilogramiem. Ģimene noteikti ir daudz nozīmīgāka par jebko citu. Taču arī es neesmu starp tiem, kuri ļoti daudz laika pavadītu kopā ar saviem mīļajiem, kas manī rada skumjas sajūtas. Patiesībā mazam bērnam nav nepieciešamības pēc noteiktām rotaļām vai atrakciju parku apmeklējumiem, visbūtiskākais viņiem just māmiņas tuvumu, zināt, ka viņa ir līdzās. Tas rada drošības sajūtu, kuru nespēj aizvietot neviens cits cilvēks,» atzīst Virsnīte.

Speciālisti atgādina, ka ģimene, ikdienas kontakts ar tuviniekiem ir avots, kur ikviens var smelties vislielāko spēku, kā arī sniegt atbalstu viens otram.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu