ASV piedzimušo astoņīšu mātei jau ir seši bērni

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No YouTube video

ASV pasaulē nākušo astoņīšu mātei jau ir seši bērni, turklāt viņa tos audzina kā vientuļā māte.

33 gadus vecā Nadja Sulemana sniegusi interviju telekanālam NBC, stāstot, ka viņa vienmēr ilgojusies pēc lielas ģimenes, jo uzaugusi kā vienīgais bērns.

Sulemana dzīvo kopā ar savu māti Losandželosas piepilsētā Vitjērā. Pēc astoņīšu nākšanas pasaulē viņas bērnu pulciņš sasniedzis 10 zēnus un četras meitenes. Viņas vecākie seši bērni ir vecumā no diviem līdz septiņiem gadiem.

Visi mazuļi ir radušies ar spermas donora palīdzību, un grūtniecības panāktas ar ārēju apaugļošanu un embriju ievietošanu dzemdē.

Sulemana stāstīja, ka līdz pirmā mazuļa ieņemšanai viņa septiņus gadus neveiksmīgi ar dažādām auglības veicināšanas metodēm bija mēģinājusi palikt stāvoklī.

«Tad man izdevās palikt stāvoklī ar ārējas apaugļošanas procedūru. Un es pēc tam turpināju izmantot tās klīnikas pakalpojumus,» sacīja māmiņa.

ASV plašsaziņas līdzekļos izskanējusi informācija, ka arī šajā grūtniecībā izmantoti iepriekš sasaldēti astoņi embriji, kas ievietoti Sulemanas dzemdē, un visi attīstījušies.

Kaut arī fakts, ka visi astoņi mazuļi nākuši pasaulē dzīvi un izskatās dzīvotspējīgi, slavināts kā liels brīnums, Sulemanas gadījums izraisījis vētrainas arī ASV mediķu debates. Kalifornijas medicīnas valde sākusi izmeklēšanu, lai pārbaudītu, vai nav pārkāpti medicīnas standarti.

Saskaņā ar Amerikas reproduktīvās medicīnas sabiedrības (ASRM) vadlīnijām sievietēm vecumā līdz 35 gadiem ārējas apaugļošanas gadījumā dzemdē vienlaikus tiek ievietoti ne vairāk par diviem embrijiem. Lielāka embriju skaita ievietošana pārkāpj medicīniskās vadlīnijas, kuru mērķis ir izvairīties no riskantām vairāku mazuļu grūtniecībām, kas apdraud gan bērnus, gan māti.

Losandželosas medicīnas centrā «Kaiser Permanente» 26. janvārī ar ķeizargriezienu pasaulē nākušie seši zēni un divas meitenes ir tikai otrais pasaulē zināmais gadījums, kad visi astoņīši piedzimuši dzīvi.

Visi deviņarpus nedēļas pirms laika dzimušie mazuļi ir gana ņipri un elpo jau patstāvīgi. Viņi saņem savas mātes pienu, kā arī citu māmiņu ziedoto pienu un papildus zīdaiņu piena maisījumu. Tomēr viņiem vēl vismaz piecas nedēļas būs jāpavada inkubatoros.

Pasaulē pirmie dzīvi piedzimušie astoņīši — sešas meitenes un divi puikas — nāca pasaulē 1998. gadā Hjūstonā Teksasas štatā. Viena meitenīte nomira nedēļu pēc dzemdībām, bet pārējie mazuļi decembrī svinēja savu desmito dzimšanas dienu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu