Par pārkāpumiem uzteikts darbs bērnudārza vadītājai

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Audzēkņu uzņemšana bērnudārzā ārpus rindas, nelikumīgi iekasēta maksa par dejošanas nodarbībām, ziedojumu pieprasīšana no bērnu vecākiem un pārkāpumi darbinieku atalgošanā — šo un vēl citu iemeslu dēļ darbs uzteikts Rīgas 239.

bērnudārza vadītājai Valentīnai Basakovai. Vadītājai inkriminētos pārkāpumus noliedz viņas kolēģi un bērnudārza audzēkņu vecāki — viņi sola darīt visu iespējamo, lai V. Basakova paliktu savā amatā.

Likumu pārkāpusi vairākkārt

Pirmsskolas izglītības iestādes vadītājas atlaišanu minēto pārkāpumu dēļ jau atbalstījuši Rīgas domes Izglītības, jaunatnes lietu un sporta komitejas deputāti. Pārkāpumi V. Basakovas darbībā atklāti pēc tam, kad domes pārstāvjus un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju par tiem informēja kādreizējā šī bērnudārza darbiniece. Patiesības noskaidrošanai domes Izglītības, jaunatnes lietu un sporta departamentā tika izveidota īpaša komisija, kas bērnudārzā veica pārbaudi. Departamenta direktors Elmārs Vēbers deputātiem norādīja, ka problēmas ar šo bērnudārzu esot ilgstošas — galvenokārt saistītas ar pārkāpumiem lietvedībā, kā arī ar strīdiem un nesaskaņām kolektīvā. Taču komisijas darba rezultātā atklājās, ka bērnudārzā pieļauti vairāki nopietni likumpārkāpumi, tostarp notikusi jaunu audzēkņu uzņemšana, nerēķinoties ar esošo rindu. Pārbaudē arī atklāts, ka V. Basakova bez rindas pieņēmusi vairākus kolēģu bērnus un prasījusi ziedojumus. Ar V. Basakovas ziņu, taču bez departamenta atļaujas, bērnudārzā organizētas dejošanas nodarbības par maksu. E. Vēbers uzskata, ka šie pārkāpumi ir pamatots iemesls, lai V. Basakovai uzteiktu darbu. Vienisprātis bija gandrīz visi komitejas deputāti, izņemot domnieku Genādiju Kotovu, kurš metās vadītāju aizstāvēt: «Es kā jurists domāju, ka nav korekti vadītāju, kura bērnudārzā ir nostrādājusi vairāk nekā divdesmit gadus un kurai līdz šim nav bijis neviena pārkāpuma vai aizrādījuma, uzreiz atlaist. Iesaku pārbaudi veikt vēlreiz.» Pārējie deputāti kategoriski iebilda. «Mēs esam ļoti daudz strādājuši, lai izveidotu publiski pieejamas rindas, lai vecāki zinātu, kad viņu bērns tiks pieņemts dārziņā. Tāpēc šis ir ļoti liels pārkāpums, turklāt tas saistīts ar ziedojumiem, kuru patiesie apmēri mums pat nav zināmi,» uzsvēra E. Vēbers. Vadītājas atbrīvošanu no darba jau atbalstījusi Izglītības un zinātnes ministrija, bet galavārds vēl jāsaka Rīgas domes prezidijam.

Kolēģi aizstāv

Ar V. Basakovu RB sazināties neizdevās, taču rakstiskā paskaidrojumā departamentam viņa visiem inkriminētajiem pārkāpumiem radusi izskaidrojumu, ļaujot noprast, ka savā darbībā neko nelikumīgu nesaskata. Viņas pusē ir arī bērnudārza kolektīvs un audzēkņu vecāki, minētos pārkāpumus dēvējot par absurdiem. 239. bērnudārza audzinātāja, darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Antoņina Zimina norāda, ka visus faktus pret V. Basakovu atriebības nolūkos «safabricējusi» jau minētā kādreizējā bērnudārza darbiniece: «Mēs uzskatām, ka viņa ir slims cilvēks. Ne ar vienu šeit nevarēja sadzīvot, bērniem un viņu vecākiem šī audzinātāja nepatika, tāpēc pie pirmās iespējas vadītāja viņu atlaida, noformējot to kā aiziešanu no darba pēc pašas vēlēšanās.» Tūlīt pēc tam arī sākušās visādas pārbaudes. «Bija pārkāpumi, tā gadās, taču lielos vilcienos ne,» teic A. Zimina. Kolēģes piebalso — lai bērnudārzi vispār «izdzīvotu,» ar pašvaldības finansējumu nepietiek, tāpēc bez vecāku sponsorēšanas naudas neiztikt. Turklāt nauda no vecākiem nav prasīta piespiedu kārtā — viņi paši to devuši, lai tikai bērniem būtu labāki apstākļi. Tas, ka kolēģu bērni vai radu bērni dārziņā tika uzņemti bez rindas, audzinātājām neliekas pārkāpums, jo tādi gadījumi bijuši tikai daži. Turklāt tas esot pats par sevi saprotams, ka darbinieku bērniem vieta dārziņā jāatrod. 239. bērnudārza pārstāves kopā ar bērnu vecākiem šodien sola ierasties pie E. Vēbera un panākt, ka dārziņa vadītāja netiek atbrīvota.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu