Psiholoģe: Kā kopīgas aktivitātes nostiprina ģimenes saiknes?

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kā kopīgas aktivitātes nostiprina ģimenes saiknes? Pārdomās dalās psiholoģe

Kad bērni sasniegs pilngadību, viņi steigsies izvākties no vecāku mājām un veidot paši savas dzīves, tāpēc ir vērts izmantot iespējas un tvert mirkli tagad, veidot priecīgas atmiņas, kas pavadīs mūs un mūsu bērnus visa mūža garumā, aicina psiholoģe Diāna Zande.

Kopīgas aktivitātes ir svarīgas, jo uzlabo un nostiprina attiecības ģimenē, bērniem veidojas piederības un drošības sajūta. Vēl vairāk – ja aktivitātes ir sportiskas, tad nostiprinās fiziskā un garīgā veselība, bērniem un pieaugušajiem uzlabojas miegs un iekšējā miera sajūta.

«Svarīgi pievērst uzmanību kopā būšanas veidam. Vienkārši atrodoties vienā telpā vai kopīga mājas soļa ģimeniskās attiecības nenostiprinās. Prieks par kopā būšanu rodas no kopīgas atpūtas, radošām un sportiskām aktivitātēm un sarunām, nevis no darbiem, kas, lai gan ir nepieciešami pienākumu apziņai un dažādu prasmju attīstīšanai, tomēr kvalificējās kā pienākums. Visam ir jābūt līdzsvarā», stāsta psiholoģe Diāna Zande.

Zande arī piebilst, ka ģimenē ir būtiski veidot «kopā būšanas» tradīcijas jau no mazuļa vecuma, lai ar laiku tas kļūtu par kopīgu ieradumu.

Lai gan bieži vien vecāki nevēlas piedalīties lielākos, ārpus mājas pasākumos, jo nezina, kur atstāt bērnus, taču pašlaik ir daudz pasākumu, kas piedāvā iespējas dažādām vecuma grupām, interesēm un fiziskajām iespējām.

«Kad ģimenē ir mazs bērns, iesaku aktivitātes pakārtot jaunākajai atvasei, jo tehniski tad ir sarežģītāk kaut ko noorganizēt. Lielākoties tas nozīmē veikt mazāk laikietilpīgas darbības, piemēram, aizbraukt līdz jūrai un doties īsā pastaigā. Mazi bērni ātrāk nogurst, ātrāk grib apstāties, ēst un pagulēt, tāpēc jāņem vērā vispirms viņu vajadzības,» tā speciāliste.

Piemēram, pagājušajā nedēļā Jūrmalas pavasara sporta svētkos līdztekus skriešanas un nūjošanas disciplīnām, kur distances bija piemērotas dažāda vecuma grupām, notika vairākas radošās darbnīcas un varēja arī spēlēt lielās galda spēles u.c. Dalībnieki šādā pasākumā bija sastopami vecumā no diviem līdz pat 80 gadiem!

Bērniem augot strauji veidojas viņa kustēšanās spējas, attīstās plaušas, sirds, prāts un muskuļi, tāpēc viņiem ir nepieciešams pietiekami daudz svaiga gaisa un iespējas izkustēties. Ja ģimenē ir mazulis, pietiek arī ar vienkāršām aktivitātēm – pastaigām, dejām dzīvojamajā istabā vai kaut vai aerobikas vingrinājumiem multfilmu reklāmas pauzēs.

Sportojot atvases arī mācās strādāt komandā, uzticēties citiem, rodas prasme sarunāties ar cilvēkiem un tikt galā ar grūtībām veicot dažādus uzdevumus vai vienkārši novērojot kā darbojas citi.

Pavasarī, parādās vairāk iespēju kaut ko padarīt – doties pie dabas krūts, piedalīties sacensībās, uzsākt pildīt jaungada apņemšanos par veselīga dzīvesveida piekopšanu u.tml. Kā vēstī latviešu sakāmvārds – kas meklē, tas atrod. Atliek tikai paskatīties, kas norisinās Rīgā vai tuvākajā apkārtnē un doties piedzīvojumā vai ilgi pelnītā atpūtā.

«Ja vēlaties pierunāt kaut kur doties pusaudzi, bet ģimenē pirms tam nav veidoti kopīgas atpūtas ieradumi, tad sarunāt, piemēram dalību maratonā būtu grūti. Tīņa gados ir jau izveidojušās konkrētas intereses un kopā būšana nebūs pietiekama motivācija dalībai. Tad ir vērts piedāvāt, ka viņš var uzaicināt līdzi kādu savu draugu vai draudzeni,» iesaka psiholoģe.

Arī šajā gadījumā speciāliste iesaka pieskaņoties atvases interesēm, jo arī tas, ka vecāki dodas atbalstīt bērnu un vēro kā viņš, piemēram, braukā ar skrituļdēli kopā ar draugiem pa parku, var dot gandarījumu abām pusēm. Tas ir atbalsts un motivācija iet un kaut ko dzīvē darīt, jo viņš zina, ka vecāki viņam tic un vienmēr atbalstīs. Vēl viens ieguvums tāpēc ir pašapziņas celšana.

«Ģimenes aktivitātēm ir nozīme jebkurā dienā, bet tieši brīvdienās ir īstais brīdis, kad varam un gribam kaut ko darīt kopā. Nevis sēdēt pie televizora, bet iziet ārā un kustēties, iesaku ģimenēm rast vairāk laika, lai pastaigātos nevis pa veikaliem, bet svaigā gaisā,» mudina Zande.

Raksts tapis sadarbībā ar «Neatkarības dienas velo braucienu» Jūrmalā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu