Smēķēšana un neveselīgs uzturs pusaudžu gados: sekas ir jūtamas vēlāk

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Nav noslēpums, ka mūsdienās jaunieši jau pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas izmēģina alkoholu, kā arī smēķē. Papildus tam netiek ievērots arī veselīgs uzturs. Jaunā pētījumā atklājies, ka tieši pusaudžu gados dzīvesveids ir ļoti būtisks, jo tā sekas jūtamas vēl pēc vairākiem gadiem.

Neveselīgs dzīvesveids un ēšanas paradumi pusaudžu gados var dramatiski ietekmēt cilvēka garīgo izaugsmi, atklāts pētījumā, ko publicējis «American College of Cardiology». Jaunu cilvēku smadzenes noveco par vidēji sešiem gadiem vairāk, ja viņi sākuši smēķēt un regulāri ēd neveselīgu pārtiku. Tāpat tiek grauta viņu atmiņa, kā arī jaunu lietu apgūšanas spējas, atklājis pētījums.

Pētījuma ietvaros vairāk nekā 3000 cilvēku dzīvesveidam tika sekots 31 gadu, no 1980. līdz 2011. gadam. Tika sekots līdzi viņu uzturam, dzīvesveidam, veselības stāvoklim bērnībā, pusaudžu gados un vēlāk.

Neskatoties uz to, cik veselīgi dzīvo pieaudzis cilvēks, tika secināts, ka neveselīga uztura lietošana pusaudžu gados būtiski ietekmē smadzeņu darbību vēlāk.

Pusaudžiem ar augstu asinsspiedienu smadzenes noveco par vidēji 8,4 gadiem ātrāk, nekā tiem pusaudžiem, kuriem tika novērots normāls asinsspiediens.

Augsta holesterīna līmeņa dēļ smadzenes noveco par 6,6 gadiem ātrāk, taču jauniešiem, kuri smēķē - 3,4 gadu ātrāk.

Tāpat pētījumā tika secināts, ka ēdiens, ko ēd bērni un jaunieši, satur ļoti daudz kaloriju, piesātinātus taukus un nātriju. Autori norāda, ka pētījuma rezultāti liecina par to, ka vecākiem ir ļoti būtiski sekot līdzi bērnu un jauniešu uzturam, kā arī dzīvesveidam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu