Stress un auglība: Ko darīt, lai tas neietekmētu vēlmi tikt pie bērniņa?

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Drew Hays

«Vārdu «stress» bieži izmanto, lai apzīmētu ikvienu sīkumu, kas ikdienā, kā saka, izsit no līdzsvara. Korekti par stresu būtu saukt organisma nespecifisku atbildi uz jebkurām tam izvirzītajām prasībām,» norāda Neauglības ārstēšanas kampaņas ārsts, andrologs Dr. Kirils Ivanovs. 

Stress ietekmē gan vīriešus, gan sievietes. Pētījumi parāda, ka sievietes, kas strādā 32 un vairāk stundas nedēļā, piedzīvo lielākas grūtības ieņemt bērnu nekā tās, kas strādā no 16 līdz 32 stundām, un pozitīva dzīves uztvere sekmē veselāka bērna piedzimšanu.

Uz auglību postoši iedarbojas ne tikai stress, bet arī depresija — ir dati, kas liecina, ka 30 % sieviešu, kuras ārstē neauglību, ir slimojušas vai slimo ar depresiju. Savukārt tām sievietēm, kas cīnās ar depresiju un trauksmi un apmeklē psihoterapeitu vai meklē citus risinājumus, ir lielākas iespējas ieņemt bērnu.

«Situācijas, kas izraisa stresu, tāpat kā reakcijas uz to, katram cilvēkam ir atšķirīgas un mainās dažādu faktoru ietekmē. Tieši tāpēc uz vienu un to pašu faktoru viens cilvēks var reaģēt ar spēcīgu pārdzīvojumu, kamēr cits paliek samērā vienaldzīgs. Stress var būt ne tikai negatīvs, bet arī pozitīvs, ja ir saistīts ar patīkamām pārmaiņām dzīvē. Negatīvs un ieildzis stress atstāj ietekmi uz visu organismu, tostarp uz auglību,» stāsta Ivanova.

Tendences vīriešiem arī nav iepriecinošas: pētījumi parāda, ka stress darbā un citās dzīves jomās samazina spermas kvalitāti — gan spermatozoīdu formu un kustīgumu, gan to skaitu. Arī depresija, ja tā netiek ārstēta, mazina testosterona līmeni un traucē jaunu spermatozoīdu veidošanos, nemaz nerunājot par to, ka zūd libido. «Līdzīgi kā pētījumos ar neauglības ārstēšanu sievietēm, arī vīriešu slimības vēsturu analīze parāda, ka 10 % no tiem, kas ārstē neauglību, dzīves laikā tika konstatēta depresija un trauksme,» atzīst Dr. Ivanovs.

Lai mazinātu stresu ikdienā, Neauglības ārstēšanas kampaņa iesaka rīkoties šādi.

  • Sakārtot miega režīmu. Pieaugušajam ir jāguļ vismaz astoņas stundas diennaktī. Nav vēlams aizkavēties vēlu vakarā un nakts pirmajās stundās ar mājas darbiem, datorspēlēm vai darba uzdevumiem. Tieši no plkst. 24:00 līdz plkst. 2:00 – 3:00 notiek aktīvākā daudzu organisma sistēmu, tajā skaitā hormonālās sistēmas atpūta un «atjauninājums». Ej gulēt līdz 23:30 un rezultāti liks sevi manīt!
  • Ja darbs ir saistīts ar lielu stresu un nav iespējas to mainīt, iemācīties relaksācijas tehnikas, lai atbrīvotos no stresa pēc darba dienas.
  • Pavadīt pēc iespējas vairāk laika kopā ar tiem, kas liek justies labi un neizraisa diskomfortu.
  • Pēc iespējas biežāk pavadīt laiku svaigā gaisā.
  • Uzsākt regulāras fiziskās aktivitātes. Ja ideja par treniņiem liekas nerealizējama, der paturēt prātā, ka regulāras pastaigas mežā vai parkā vai došanās mājās no darba ar kājām arī ir fiziskā aktivitāte.
  • Pāriet uz veselīgāku uzturu, īpašu uzsvaru liekot uz svaigiem augļiem un dārzeņiem. Ja neesat gatavs ēst veselīgi, sāciet ar mazumiņu — apēdiet vismaz vienu augli un vienu dārzeni dienā.
  • Ja ir novērojama nomāktība, depresija un trauksme, nekavējoties vērsties pie speciālista.

Jau piekto gadu Latvijā notiek Neauglības ārstēšanas labdarības kampaņa, ko biedrība «Taureņa efekts» īsteno sadarbībā ar «Klīniku EGV», nacionālo mazumtirgotāju «Elvi» un vairākiem citiem atbalstītājiem. Kampaņas mērķis ir palīdzēt tiem, kas nespēj pašu spēkiem tikt pie bērna, kā arī izglītot sabiedrību par neauglības ārstēšanas jautājumiem. Šoreiz kampaņas ietvaros vēlamies pastāstīt par stresa ietekmi uz auglību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu