Nevajag bērnu stimulēt staigāt

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mareks Gailītis

Šā gada 2.

maija «Praktiskajā Latvietī» lasīju, ka maza bērna sēdināšana autosēdeklītī var kaitēt viņa mugurai. Man tagad nav skaidrs, vai arī ķengursoma un staigulītis no speciālistu viedokļa ir nevēlami. Ja tā, no kāda vecuma tos var lietot?Ilze Saleniece Rīgā

Zīdainim nevis pusguļus jāsēž, bet gan jāguļ. Daudz lasīts, ka ērti un labi māmiņai un bērnam ir izmantot ķengursomas agrīnā vecumā. No fizioterapeita viedokļa tas bērnam var kaitēt. Ķengursomā bērnu drīkst likt ne ātrāk kā četru mēnešu vecumā. Turklāt to var izvērtēt, tikai vadoties pēc bērna attīstības. Ja ir paaugstināts muskuļu tonuss vai citas problēmas, reizēm speciālisti neiesaka izmantot ķengursomu arī pusgada vecumā un ilgāk.

– Staigulīšus, kurus patlaban daudzi vecāki iegādājas savam mazulim, lai veicinātu ātrāku staigāšanu, neiesaku izmantot, — skaidro fizioterapeite Egija Bidiņa. Māmiņām jau ir ērti — bērnam patīk staigulis, viņš nekur netiek klāt, nevar savainoties. Pa to laiku pieaugušie brīvi var apdarīt mājas darbus — mazulis nav tik ļoti jāuzmana. Taču šādā veidā bērnam nenotiek smalkās motorikas attīstība.

Svarīgi, lai zīdainis attīstībā no guļoša līdz stāvēšanai kājās nonāktu pats. Viņu nevajag speciāli sēdināt, turot aiz padusītēm, mācīt staigāt. Kad bērns būs tam gatavs, viņš pats piecelsies kājās.

— Tuvojoties gadiņa dzimšanas dienai, vecāki mēģina bērnu stimulēt staigāt, lai viņš savā gadiņā tuviniekiem par prieku iesoļo pats, — teica Bobata attīstības centra direktore Jeļena Ozoliņbeika, — taču tā nodarām vairāk slikta nekā laba.

Bērns staigulī psiholoģiski daudz zaudē, jo viņam nerodas iespaids par apkārtējo vidi, kas ir ļoti svarīgi. Bērns nevar iepazīties ar pasauli — visur, kur viņš iet, priekšā ir rāmis. Izjūta ar ķermeni neveidojas. Ja bērns vēl nemāk sēdēt, ieliekot viņu staigulī, ir pilnīgi nepareizs slodzes sadalījums. Bērns mēģina sevi noturēt, un, ilgstoši sevi tā samokot, var rasties dažādas problēmas normālā attīstībā.

Bērnam ir jāatrodas reālajā vidē, un varbūt tas izklausās nežēlīgi, bet tā ir grīda, ja viņš tālāk attīstībā nav ticis. Ir jāveicina dabiska attīstības gaita — ja kāds sāk vēlāk velties, rāpot, staigāt, tas vien liecina, ka viņa ķermenītis tam nav gatavs. Ja patiešām māmiņa nevar apdarīt mājas darbus, jo bērns ir aktīvs un prasa nedalītu uzmanību, labāk izmantot sētiņu, nevis staigulīšus. Ir brīži, kad bērnam ir jādod pilnīga brīvība!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu