Kas vecākiem jāzina par bērnu vasaras nometnēm

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

* Nometnei jābūt reģistrētai pašvaldībā, kuras administratīvajā teritorijā tā tiks organizēta, un jāsaņem nometnes organizēšanas saskaņojums.

Saskaņojums ir liecība tam, ka konkrētā nometne atbilst Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) un Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) higiēnas un drošības prasībām. Reliģiskajām nometnēm papildus jābūt saskaņojumam ar Reliģisko lietu pārvaldi. Vecākiem ir tiesības lūgt uzrādīt saskaņojumu ar pašvaldību, kuras teritorijā nometne darbosies, pretējā gadījumā nometne nav reģistrēta, tā nav saņēmusi saskaņojumu no pārraudzības (kontroles) institūcijām, neatbilst higiēnas un drošības prasībām un darbojas nelegāli.

Vecāki var interesēties individuāli pašvaldībā vai lūgt nometnes vadītāju uzrādīt šo saskaņojumu.

* Vecākiem jābūt informācijai, kas organizē nometni (reģistrācijas apliecība). Nometni var organizēt valsts un pašvaldību institūcijas (skolas, muzeji, bibliotēkas), kā arī juridiskās un fiziskās personas (kas reģistrējušas savu darbību Komerclikuma un likuma «Par uzņēmējdarbību» noteiktajā kārtībā). Visbiežāk nometnes saviem audzēkņiem rīko sporta skolas, mākslas skolas, interešu un atpūtas centri.

* Nometnes vadītājam jābūt IZM VJIC izsniegtai nometņu vadītāju apliecībai.

Tātad šis nometnes vadītājs ir apguvis nometņu vadītāju kursu programmu un ieguvis gan teorētiskas, gan praktiskas zināšanas pedagoģijā, psiholoģijā, finansēs, personālvadībā, metodoloģijā, komunikācijā, pirmajā neatliekamajā medicīniskajā palīdzībā, ugunsdrošībā un saņēmis nometņu vadītāju apliecību. Tās derīguma termiņš — pieci gadi.

* Vecākiem pirms nometnes jānoslēdz līgums ar nometnes organizētāju. Līgums tiek parakstīts divos eksemplāros. Līgumā tiek minētas iesaistīto pušu tiesības, pienākumi, saistības. Vecākiem jāpievērš uzmanība gan savai, gan organizatoru atbildībai. Līgumā jābūt punktam, kas paredz strīdu izskatīšanas kārtību (sarunu ceļā, tiesā, likumā noteiktajā kārtībā).

* Pirms nometnes bērnam jāapmeklē ģimenes ārsts, kurš izsniedz izziņu par viņa veselības stāvokli, kurā norādītas veiktās vakcinācijas, un sniedz informāciju par kontaktu ar infekcijas slimniekiem, ja tāds ir bijis. Līdz šim ārsta izziņā bija jānorāda nometnes dalībnieka asinsgrupa, taču šī prasība no š. g. 8. marta ir atcelta Ministru kabineta noteikumos Nr. 169.

* Nometnes vadītājs/organizators nometnes dalībnieku vecākus aicina (būtu jāaicina) uz kopā sanākšanu vai sapulci, kurā informē par nometnes ideju, saturu, dienu plānu, iespējām un priekšrocībām, kā arī par iekšējās kārtības noteikumiem, ierobežojumiem nometnes laikā (mobilo saziņas līdzekļu lietošanas režīmu, kabatas naudas limitu utt.) un izsniedz informācijas lapu, kurā uzskaitīti bērnam līdzi ņemamie priekšmeti, «ekipējums». Šāda informācijas pēcpusdiena ir vajadzīga, lai notiktu abpusēja informācijas apmaiņa, lai izvairītos no pārpratumiem (iespējamiem konfliktiem, neapmierinātību) un radītu drošības sajūtu arī vecākiem.

* Vecākiem jāpievērš uzmanība katras nometnes dienas plānam, kurā uzrādītas ēdienreizes, nodarbības, ekskursijas, vecāku dienas. Nodarbībām jābūt atbilstoši vecuma posmu īpatnībām — dažādas intensitātes, nav vēlams apgūt tikai specifiku — dejošanu, gleznošanu, sportošanu no rīta līdz vakaram, visu nometnes periodu.

Nometnē jābūt arī rezerves variantam lietainajās dienās.

* Vecākiem, aizpildot nometnes anketu, jāsniedz pēc iespējas detalizētāka informācija par bērna veselības stāvokli, par iespējamiem slimību uzliesmojumiem vai alerģijām un precīzi savi tālruņu numuri.

* Jāpievērš uzmanība, cik audzinātāju («otrā mamma, otrais tētis») darbosies nometnē. Ministru kabineta noteikumi Nr. 447 paredz uz 15 nometnes dalībniekiem diennakts nometnē divus darbiniekus, bet, ja nometni organizē izglītības iestāde (sporta skola, mūzikas, deju skola, bērnu interešu centri) saviem audzēkņiem, vienu darbinieku uz 10 dalībniekiem (neskaitot tehniskos darbiniekus).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu