Visbīstamākie svešķermeņi bērniem ir mazās kronas baterijas

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Alises mamma

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā ārstējas zēns, kurš austiņā ievietojis bateriju gūstot nopietnus vidusauss bojājumus.

Ausu, kakla un deguna slimību klīnikas ārsti, pirmdienas naktī uz otrdienu deviņgadīgam pacientam no austiņas izņēma bateriju, kuru zēns spēlējot «spiegus» bija ievietojis ausī. Svešķermenis ir bojājis bungplēvīti, kas ir robeža starp ārējo ausi ( gliemežnīcu) un vidusausi, kā arī dzirdes kauliņus, kas vada skaņu uz iekšējo ausi, portālam «Apollo» stāsta Romēna Namniece, VSIA «Bērnu klīniskā universitātes slimnīcas» Sabiedrisko attiecību dienesta vadītāja.

Šobrīd, zēna vispārējais veselība stāvoklis ir apmierinošs, bet turpinās auss iekaisuma procesa ārstēšana. Perspektīvā pacientam paredzēta vidusauss mikroķirurģijas rekonstrukcija.

Bērnu slimnīcas otolaringologi katru nedēļu izņem dažādus svešķermeņus no ausīm un deguna. Tie mēdz būt zirņi vai pupus, kas parasti uzbriest, bet pavasaros tie ir pūpoli, kurus nereti ir ļoti grūti izņemt. Visbīstamākie svešķermeņi ir mazās kronas baterijas, kuras sakaroties ar gļotām, kuras producē organisms sāk «strādāt», radot lokālus orgānu bojājumus un apdegumus. Ārsts – otolaringologs Ivo Tērauds atceras, bija gadījums, ka ātrā medicīniskā palīdzība veda zēnu, kurš degunā bija iebāzis šādu bateriju. Bija pagājušas tikai 20 minūtes līdz brīdim, kad izņēmām bateriju, bet tā jau bija paspējusi saēst deguna starpsienas skrimsli.

Bērnu slimnīcas mediķi iesaka, ja svešķermenis atrodas ausī vai degunā, nekādā gadījumā nemēģiniet to izdabūt paši saviem spēkiem – jūs riskējat traumēt auss gļotādu vai pārdurt bungplēvīti, tikai pieredzējis LOR speciālists to varēs izņemt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu