Ģimenes diena Dabas muzejā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Dabas muzejā par tradīciju kļuvušas ģimenes dienas. Tās notiek katra mēneša pēdējā sestdienā mācību gada laikā. Parasti tās saistītas ar muzeja izstādēm vai dabā aktuālām tēmām (piemēram, putnu atlidošana pavasarī).

Veicamie uzdevumi ir ļoti dažādi – gan zīmēšana, gan atbilžu meklēšana muzeja ekspozīcijās vai izstādēs, gan nelielu lietiņu pagatavošana. Ģimenes dienas ir piemērotas ģimenēm ar dažāda vecuma bērniem, bet dažkārt uzdevumi mēdz būt saistīti ar lasīšanu, tad nu vecākiem jābūt gataviem nākt palīgā. Mazākiem bērniem parasti piedāvājam arī tematiskas krāsojamās lapas.

Šoreiz – 28. novembrī – ģimenes diena ir veltīta slavenajam dabas pētniekam – Čārlzam Darvinam un viņa izvirzītajai evolūcijas teorijai. Lai arī izklausās ļoti sarežģīti, tomēr teorijas būtību var atklāt ar vienkāršu piemēru palīdzību. Cik daudz zaķu būtu mežā, ja visi jaunie zaķēni izdzīvotu un paši kļūtu par vecākiem? Izrēķini un sapratīsi, ka lielajās Dabas norisēs ne visiem lemts tik veiksmīgs liktenis. Bet vai visiem ir vienlīdz augstas izredzes izbēgt no dabiskajiem ienaidniekiem? Iejūties putna ādā, kas meklē krāsainus tauriņus un uzzināsi atbildi uz šo jautājumu. Evolūcijas gaitā dabā izveidojušies brīnišķīgi pielāgojumi katrai dzīves videi un barības iegūšanai. Izpēti, ko putnu knābji var pavēstīt par tiem.

Seno laiku liecības – pārakmeņojušies augi un dzīvnieki – glabājas dziļi zemes iežos. Ģimenes dienā varēsi tuvāk iepazīties ar dažiem no tiem un pat izveidot to kopijas.Savukārt ja vēlies nedaudz iejusties dabas pētnieka ikdienā, piedāvāsim iespēju papētīt mikroskopā dažus mūsdienu sīkdzīvniekus.

Visbeidzot varēsi doties ceļojumā pa muzeja ekspozīcijām, meklējot atbildes uz jautājumiem, kas saistīti ar Darvina pētījumu objektiem un ceļojuma piedzīvojumiem. Darvina mēnesis Latvijā ir Britu padomes iniciatīva un jau gandrīz mēnesi Latvijas Dabas muzejā ir apskatāma izstāde «Darvins mūsdienās». Izstāde muzejā būs apskatāma līdz pat 5. decembrim, apmeklētājiem šī izstāde ir bezmaksas.

Skolām ir iespēja pieteikties uz izstādi, jo sākot no janvāra izstāde ceļos pa Latvijas skolām.

Decembrī ģimenes diena notiks 19.decembrī un būs veltīta skujkokiem, īpaši Ziemassvētku simbolam – eglītei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu