Bērna uzturēšana pārsniedz minimālo mēnešalgu, «uz rokas» – 130 latus

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ģimenes bērna uzturēšanai tērē ap 153 latiem mēnesī, kas ir vairāk par noteikto minimālo mēnešalgu, ko cilvēks saņem «uz rokas», par to liecina interneta aptaujas dati, portālam «Apollo» pavēstīja SIA «BeBe» valdes loceklis Juris Stikāns.

Aptaujas dati liecina, ka pašreiz ģimenes viena bērna uzturēšanai tērē ap 153 latiem mēnesī, kas pārsniedz minimālo mēnešalgu pēc nodokļu atskaitīšanas – 130 latus. Respondenti norādīja, ka mēnesī vienam bērnam pārtikai tiek tērēti vidēji 60 lati, higiēnas un medicīnas precēm – 25 lati, savukārt bērna izglītošanai nepieciešami 68 lati. Aptaujā netika vaicāts par apģērbu, sporta un radošajām nodarbībām.

Aptaujas dati atklāj – ja abi vecāki strādā par minimālo mēnešalgu, tad vairāk nekā 50% no kopējiem ģimenes ikmēneša ienākumiem tiek tērēti viena bērna uzturēšanai. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, ceturtā daļa Latvijas iedzīvotāju saņem minimālo algu.

Stikāns uzskata, ka ir nožēlojami, ja vecāki ir spiesti izvēlēties, kas šodien bērnam būs primārāks – ēdiens vai zāles. «Es patiešām brīnos, ka pat priekšvēlēšanu laikā partijas bērnu un ģimenes lietu politiku ir atstājušas novārtā, laikam uzskatot, ka ar pabalstu 8 lati mēnesī ir iespējams sniegt ģimenēm nopietnu palīdzību,» saka Stikāns. Viņš cer drīzumā dzirdēt kādu konstruktīvu priekšlikumu vecāku atbalstam.

No 19. aprīļa līdz 19.maijam interneta sociālajos tīklos veica aptauju par bērnu ikmēneša uzturēšanas izdevumiem, kurā piedalījās vairāki simti Rīgas un Rīgas rajonu ģimeņu, kuru apgādībā ir vismaz viens bērns. Šāda aptauja veikta, lai pievērstu sabiedrības, jo īpaši valsts un pašvaldību atbildīgo amatpersonu, uzmanību bērnu un ģimenes lietu jautājumu nopietnākai risināšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu