No parādu piedziņas pasargās bērnu pabalstus

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Plānots mainīt noteikumu, ka parādu piedziņu iespējams vērst arī pret ģimenes valsts pabalstu, pirmdien raksta laikraksts «Diena».

Tomēr sociālie darbinieki un nevalstisko organizāciju pārstāvji norāda, ka Labklājības ministrijas izstrādātie grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā neglābs ģimenes no trūkuma.

Ministrijas izstrādātie grozījumi paredz, ka pēc to stāšanās spēkā vairs nevarēs ieturēt naudu no ģimenes valsts pabalsta, bērna kopšanas pabalsta, pabalsta aizbildnim par bērna uzturēšanu, pabalsta transporta izdevumu kompensēšanai bērniem invalīdiem, kuriem ir apgrūtināta pārvietošanās, atlīdzības par adopciju, atlīdzības par adoptējamā bērna aprūpi, bērna invalīda kopšanas pabalsta, kā arī valsts atbalsta ar celiakiju slimiem bērniem, kuriem nav noteikta invaliditāte.

Grozījumi Civilprocesa likumā noteiks, ka parāda piedziņa nav vēršama arī pret atlaišanas pabalstu, bērna piedzimšanas gadījumā izmaksāto pabalstu un apbedīšanas pabalstu. Diezgan daudz ir gadījumu, ka piedziņu par nenomaksātu aizdevumu vai mobilā tālruņa rēķiniem vērš arī pret ģimenes valsts pabalstu, konstatē Salaspils Sociālā dienesta Atbalsta nodaļas ģimenēm ar bērniem vadītāja Lolita Poļakova. Viņasprāt, ģimenēm būs atspaids, ja bērnu nodrošinājumam piešķirtā nauda netiks apdraudēta ar iespējamiem ieturējumiem. Taču ģimenēm vistraģiskākā situācija ir tad, kad vecākiem beidzas bezdarbnieka pabalsts un vienīgais atspaids ir pašvaldības maksātie pabalsti.

Netrūkst arī gadījumu, kad cilvēks nepaziņo Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai, ka atsācis strādāt, un tiek piedzīta izmaksātā sociālā pabalsta summa. Šī norma netiks mainīta arī turpmāk.

Iespēja nosargāt vismaz pabalstu summas priecē arī Balvu novada sociālo darbinieci darbam ar ģimenēm un bērniem Līviju Voroņinu. Viņasprāt, cilvēki nav vainīgi, ka nevarēja prognozēt ienākumu samazināšanos un paņēma kredītus, tāpēc arī bankām vajadzētu pagarināt atmaksas termiņus kredītņēmējiem. Sociālā darbiniece atviegloti konstatē, ka pašlaik kredītņēmējiem drīkst piešķirt trūcīgās ģimenes statusu, kas agrāk bija liegts, un šie cilvēki bija pilnīgā bezizejā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu