Samazinās uz ārzemēm adoptēto bērnu skaits

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Šā gada pirmajā pusgadā pieaudzis Latvijā adoptēto bērnu skaits, taču samazinājies uz ārzemēm adoptēto bērnu skaits, portālu «Apollo» informēja Labklājības ministrijā.

Pirmajos sešos mēnešos Latvijā adoptēti 53 bērni, no tiem lielākā daļa – 36 – adoptēti no bērnu aprūpes iestādēm, 15 no aizbildniecības, bet divi no audžuģimenes. Pagājušajā gadā šajā laika periodā adoptēti 46 bērni.

Latvijā adoptētāji galvenokārt izvēlas adoptēt vienu bērnu līdz trīs gadu vecumam bez ievērojamiem veselības traucējumiem. Šogad pirmsadopcijas aprūpē un uzraudzībā ņemti 28 bērni vecumā līdz trīs gadiem, bet vecumā no trīs līdz deviņiem gadiem – tikai deviņi bērni. Latvijā arī vērojama tendence, ka bērnus, kas ir vecāki par pieciem gadiem, galvenokārt adoptē tikai bijušie bērnu aizbildņi vai audžuģimenes, jo ir jau izveidojušās patiesas bērnu un vecāku attiecības.

Latvijā arī sarucis to cilvēku skaits, kuri vienlaicīgi vēlas adoptēt vairāk nekā vienu bērnu, parasti brāļus un māsas. Piemēram, ja 2007.gadā vēlmi adoptēt vienlaicīgi divus bērnus izteikušas 12 Latvijas adoptētāju ģimenes, 2008.gadā šādu ģimeņu skaits palielinājies līdz 19, 2009.gada pirmajā pusē tās bijušas 10 ģimenes, tad 2010.gada pirmajā pusē tās bija tikai 6 ģimenes.

Šā gada pirmajos sešos mēnešos uz ārzemēm kopumā adoptēti 50 bērni (pērn šajā laika posmā 83). No uz ārzemēm adoptētajiem bērniem 28 adoptēti no aprūpes iestādēm, 22 no audžuģimenēm. Arī ārvalstu adoptētāji arvien retāk ir gatavi adoptēt vienlaicīgi trīs vai vairāk vienas ģimenes bērnus.

2010.gada pirmajā pusē no visiem uz ārvalstīm adoptētajiem bērniem tikai 24 bērni jeb 48 % bija jaunāki par 6 gadiem. No tiem tikai seši bērni jeb 12 % bija vecumā līdz trīs gadiem. Tādējādi 26 bērni jeb 52% bija vecāki par 6 gadiem, no tiem 16 bērni jeb 32% bija vecāki par 9 gadiem.

Tāpat būtisks faktors, kas ietekmē iespēju bērniem atrast ģimeni ārvalstīs, ir bērna veselības stāvoklis. No adopcijas reģistrā iekļautajiem 609 bērniem, kurus var adoptēt uz ārvalstīm, 57,3 % jeb 349 bērniem ir smagas veselības problēmas (invaliditāte, autisms, Dauna sindroms, garīga atpalicība, kustību traucējumi u.c.), turklāt no 79 bērniem vecumā līdz sešiem gadiem smagas veselības problēmas ir 55 bērniem (69,6 %).

2010.gada pirmajā pusē 23 bērni adoptēti uz Franciju (pērn kopā 44 bērni), 19 bērni uz ASV (pērn kopā 42), uz Itāliju 8 bērni (2009.gadā kopumā – 52).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu