Bērnu tiesību jautājumos arvien vairāk jāiesaista atbildīgās institūcijas

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Kā liecina apkopotie statistikas dati par 2008. gadu, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) uzticības tālruņa konsultanti 2008. gadā ir atbildējuši uz 259 077 zvaniem no kuriem15 369 gadījumos ir sniegtas psiholoģiskās konsultācijas, portālu «Apollo» informēja Marika Grasmane, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas sabiedrisko attiecību speciāliste.

Lai arī saņemto zvanu skaits uz bērnu un pusaudžu uzticības tālruni salīdzinoši ar pagājušo gadu ir samazinājies, tomēr ir palielinājies inspektoriem nodoto ziņojumu skaits, kā arī ir pieaudzis sagatavoto vēstuļu apjoms saistībā ar iespējamiem bērnu tiesību pārkāpumiem.

2008. gadā Uzticības tālruņa darbības nodrošināšanas departamenta darbinieki Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas inspektoriem nodeva 96 dienesta ziņojumus par iespējamiem bērnu tiesību pārkāpumiem izglītības iestādēs un ārpusģimenes aprūpes iestādēs. Savukārt institūcijām, tajā skaitā policijai, bāriņtiesām un sociālajiem dienestiem, kopumā ir sagatavotas 137 vēstules.

Daļa saņemtās informācijas saistīta ar pārkāpumiem no vienaudžu puses. Tā ir gan apsmiešana, ņirgāšanās un pazemošana, gan arī sišana un kaušanās skolēnu starpā, tostarp zvanītāji sniedza informāciju par pārkāpumiem no izglītības vai aprūpes iestādes darbinieku puses, kas ir gan emocionāla, gan arī fiziska vardarbība.

«Pēc apkopoto zvanu analīzes, varam teikt, ka saņemto zvanu skaits ir samazinājies. Taču ārkārtīgi satraucoši ir tas, ka šogad krasi palielinājies institūcijām nosūtīto vēstuļu skaits, kas parāda, ka gadījumi, par kuriem runā bērni nav risināmi tikai telefoniski. Tajos jāiesaista policija, sociālie dienesti un bāriņtiesas, kas palīdz katra konkrēta gadījuma risināšanā», norāda VBTAI bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa departamenta direktore Iluta Vilnīte.

Ikdienas uzticības tālruņa psihologi atbild vidēji 500 zvanītājiem. Bērni un pusaudži interesējas par sev svarīgiem jautājumiem saistībā ar savstarpējām attiecībām, lūdz padomu, kā rīkoties sarežģītā situācijā vai meklē atbalstu grūtības.

Patlaban zvanītājus konsultē 10 profesionāli psihologi. VBTAI bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis strādā darba dienās no 08.00 - 23.00, sestdienās no 08. - 22.00.Savukārt svētdienās, pateicoties mobilo sakaru operatora TELE2 ziedojumam, bērni, zvanot uz uzticības tālruni, psihologa palīdzību var saņemt no 09.00 – 22.00.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu