Piedāvā risinājumu bērnudārzu problēmām

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Privātās pirmskolas Latvijā pastāv kopš 1994. gada, tās vecāki izvēlas dažādu iemeslu pēc —pieņemamāks darba laiks, mazāk bērnu grupā u. tml., katrā ziņā tā ir katras ģimenes brīvprātīga izvēle.

Diemžēl pēdējos gados izveidojusies situācija, kad vecāki ir spiesti izvēlēties privāto pirmsskolu, jo pašvaldības pirmsskolās nav vietu. Ņemot vērā šo situāciju, pirms pāris gadiem Rīgas Dome nāca klajā ar priekšlikumu līdzfinansēt privātās pirmsskolas izglītības iestādes ar 400 latiem gadā (t. i., 33,33 latiem mēnesī) par katru Rīgā deklarēto mazuli, kas, protams, ģimenēm bija zināms atbalsts. Tomēr vietu trūkums joprojām saglabājās, un pašvaldība pieņēma lēmumu maksāt vecākiem pabalstu 50 latu mēnesī par nenodrošinātu vietu pašvaldības pirmsskolās, kas jau uzreiz parādīja nevienlīdzīgu attieksmi pret pašvaldības nodokļu maksātājiem, jo viens nodokļu maksātājs saņem 123 latus mēnesī kā pašvaldības pirmsskolas audzēknis, cits saņem 50 latus mēnesī par ģimenes izglītību, bet cits 33,33 latus mēnesī kā privāta dārziņa audzēknis.

2008. gada decembrī privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm līgumi par līdzfinansējumu beidzās, tie tā arī netika pagarināti, solot pabalstu izmaksāt vecākiem. Šāda lēmuma tapšanā netika ņemts vērā, ka privāto pirmsskolu audzēkņi (no 1030 bērniem aptuveni 750 bērni) nav reģistrēti rindā uz pašvaldības pirmsskolām, līdz ar to vecākiem nebūtu iespējas saņemt pabalstu, jo viņi vienkārši nebija aprīlī aizgājuši pārdeklarēties tāpēc, ka līdzfinansējuma saņemšanai nebija šāds nosacījums. Tagad tiek lemts, ka arī vecākiem nemaksās pabalstu. Neziņa un neskaidrība neļauj vecākiem un privātajām izglītības iestādēm plānot savu dzīvi.

Mēs, Latvijas Privāto pirmsskolu biedrība, esam piedāvājuši Rīgas Domei risināt samilzušo problēmu ar nebeidzamajām rindām, līdzfinansējot katru bērnu Rīgā vienādā apmērā — vienalga, vai bērns apmeklē pašvaldības vai privātu licencētu bērnudārzu. Tā būtu iespēja gan mazināt pašvaldības rindu, gan arī ļautu prognozēti attīstīties privāto pirmsskolu tīklam. Savukārt vecāki (nodokļu maksātāji) skaidri redzētu nodokļu veidā samaksātās naudas izlietojumu. Šis ir pilnīgi reāli īstenojams modelis, kas veiksmīgi varētu stāties spēkā līdz ar jauno budžetu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu