Kā pēc dzemdībām atkal būt formā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Kļūdains ir uzskats, ka tūdaļ pēc dzemdībām mūsu ķermenis atgriezīsies ierastajās formās. Tas nenotiek tik ātri, jo deviņus mēnešus topošās māmiņas ķermenis bijis pakļauts izmaiņām, tādēļ vajadzīgi vēl vismaz deviņi mēneši, lai tas spētu atgriezties pierastajā veidolā.

Vajadzīgs ne tikai laiks, bet arī īpaši vingrinājumi un ķermeņa kopšanas procedūras, lai izstaipītie muskuļi un āda sarautos. Ar vingrošanu māmiņas var nodarboties gan mājās, gan sporta centros, tāpat dažādas ķermeņa košanas procedūras iespējams veikt gan pašai, gan speciālistu uzraudzībā.

Problēmzonas

1. Pēc dzemdībām redzam, ka uz gurniem, sāniem un augšdelmiem izveidojies biezāks tauku slānītis. Iespējams, būs novērojama arī šķidruma aizture organismā, kam drīzumā vajadzētu pāriet.

2. Ar hormonālajām pārmaiņām saistīta celulīta rašanās iespējamība, jo grūtniecība, tāpat kā pubertāte un menopauze, ir laiks, kad visātrāk var tikt pie celulīta.

3. Uz ādas, īpaši vēdera, gurniem un krūtīm, var parādīties strijas, kas rodas pēc gaidību laikā pārstieptās ādas plīšanas. Strijas var kļūt par dzemdējušas sievietes «līdzgaitnieku» turpmākās dzīves garumā, taču no tām iespējams arī izvairīties, rūpējoties par ādu gan grūtniecības, gan pēcdzemdību periodā.

Lai māmiņa pēc iespējas īsākā laika posmā atkal justos «savā ādā», nekautrētos no sava ķermeņa, daži praktiski ieteikumi.

Uzturs

Pēc dzemdībām jāatgūst spēki, tāpēc nekādas drastiskās diētas nav ieteicams ievērot. Katra diēta ir liels stress, bet māmiņām jābūt mierīgām un jājūtas labi.

Bērniņš jābaro ar krūti, jo tieši zīdīšana palīdz mātes organismam dabiskā procesā atgūt iepriekšējo formu. Enerģijas atgūšanas aptuvenais laiks pēc dzemdībām ir trīs mēneši.Ja bijušas problēmas ar lieko svaru pirms dzemdībām, es iesaku aiziet uz konsultāciju pie dietologa.

Ja nav ēstgribas vai ja tā ir milzīga, ieteicamas aromaterapijas procedūras. Ar ēteriskajām eļļām ļoti labi var koriģēt problēmas, kas saistītas ar stresu, bezmiegu, ēšanu, nogurumu.

Vingrinājumi

Tiem jāveicina asinscirkulācija visā organismā, tas labvēlīgi ietekmēs arī ādas izskatu. Intensīva mājas uzkopšana vai ātras pastaigas ar ratiem arī var būt piemēroti vingrinājumi ķermeņa formu atgūšanai.

Pirmajās pēcdzemdību dienās vingriniet vēdera muskulatūru, jo tas palīdzēs izvairīties no sāpēm krustu daļā. Vingrinājumi iegurņa muskulatūrai veicina maksts muskulatūras saraušanos, urīnpūšļa un taisnās zarnas muskulatūras atgriešanos ierastajās formās, kas ir ļoti svarīgi, lai neizveidotos urīna nesaturēšana. Katru dienu pietiks ar 10 minūšu vingrinājumiem, tos var veikt, arī nēsājot bērniņu un gatavojot pusdienas.Ja pirms grūtniecības regulāri vingrots sporta zālē, nodarbības ieteicams atsākt tikai pēc konsultācijas ar ginekologu un treneri.

Ādas attīrīšana

Formas atgūšanai svarīga ir ādas attīrīšana. To veicam šādi: 100 g auzu pārslu un 100 g mandeļu samaļ kafijas dzirnaviņās vai citā smalcinātājā, glabā stikla traukā, lai tam nepiekļūtu mitrums. Vienai procedūrai ņemam 1–2 ēdamkarotes pulvera, pievienojam pusi ēdamkarotes mandeļu, jojobas vai olīvu eļļas un četrus pilienus ēteriskās eļļas. Ja āda ir sausa un jutīga, pievieno jasmīna, rozes vai sandala ēterisko eļļu, ja taukaina āda — ilang-ilang, ģerānijas, citrona, lavandas, cipreses, ja alerģiska āda — kumelītes, ja normāla — lavandas, ģerānijas vai neroli. Ja masa ir pārāk bieza, var vēl pieliet mandeļu, olīvu vai jojobas eļļu.

Pēc dušas vai vannas ieteicams noslaucīties gandrīz sausai, tad, sākot no pēdām, virzīties uz augšu ar apļveida kustībām, masējot sagatavoto maisījumu ādā. Jāizvairās masēt vietas, kur ir paplašinātas vēnas, nemasēt krūšu galus, toties kārtīgi pievērsties vietiņām, kur paslēpies celulīts vai lokalizējušies tauciņi. Pēc tam kārtīgi noskalojieties.

Šo procedūru ieteicams veikt vismaz reizi nedēļā, bet labāks rezultāts būs, ja to darīsiet divas trīs reizes nedēļā. Tas palīdzēs ādai atgūt iepriekšējo izskatu un uzlabos asins cirkulāciju.

Lieliski palīdz arī norīvēšanās ar mitru linu dvieli vai suku ar mīkstiem sariem.

Krēmi vai eļļas, kas lietoti grūtniecības laikā, lai neveidotos strijas, jālieto arī pēc dzemdībām, kamēr āda atgriežas iepriekšējā stāvoklī. Strijas var parādīties arī pēc dzemdībām, kamēr vēl notiek svara samazināšanās.

Masāža

Lai palīdzētu organismam ātrāk atgūties un ieiet «vecajās sliedēs», palīdzēs vēdera plastiskā masāža, kas ir īpašs masāžas veids. Plastiskā masāža:• uzlabo vēdera muskuļu tonusu,• mazina asins sastrēgumu mazajā iegurnī,• atgriež ierastajā ritmā zarnu traktu (grūtniecības laikā bieži ir aizcietējumi, jo zarnu kustība ir palēnināta). Uzlabojoties zarnu trakta darbībai, arī vielmaiņa kļūst aktīvāka,• uzlabo asinscirkulāciju un limfātiskās sistēmas plūsmu, novērš šķidruma aizturi organismā.

Šie priekšnosacījumi ir svarīgi, lai veiksmīgi atbrīvotos arī no celulīta. Masāžu var arī veikt, ja bērniņu baro ar krūti. Pēc ķeizargrieziena to var veikt, kad sadzijusi brūce un apkārtējie audi vairs nav sāpīgi. Masāžu var kombinēt arī ar ķermeņa ietīšanas procedūrām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu