Ķīnā ražota bērnu bižutērija no kaitīgiem materiāliem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.2v.lv

Aizlieguma dēļ bērnu bižutērijas ražošanai izmantot svinu, vairāki Ķīnas ražotāji, kuri piegādā šīs preces ASV tirgum, sākuši izmantot vēl toksiskāko un kancerogēnāko kadmiju, ziņo «Associated Press», atsaucoties uz aģentūras pašas veikta pētījuma rezultātiem.

Uzskata, ka kadmijs, tāpat kā svins, var traucēt cilvēka smadzeņu attīstību dažādos vecuma posmos. Pie tam postoša ietekme var rasties, arī neapēdot bīstamā metāla daļiņas, pietiek regulāri ievietot mutē izstrādājumus ar lielu kadmija saturu. Aģentūras reportieri četros ASV štatos – Ņujorkā, Ohaijo, Teksasā un Kalifornijā – nopirka 103 bērnu bižutērijas priekšmetus, un 12 procentos gadījumu kadmija masas daļa tajos bija kā minimums 10 procenti. Vienā no gadījumiem šis rādītājs sasniedza pat 91 procentu, trīs citos – 89, 86 un 84 procentus. Pētnieki, kas strādāja pēc AP pasūtījuma, tāpat atzīmēja, ka no dažiem izstrādājumiem kadmija daļiņas viegli nobirst, kas var atvieglot to nonākšanu bērnu organismā. Īpaši bīstamas preces tika nppirktas veikals tīklu «Walmart» un «Claire's», kā arī «dolāru» veikalu «Dollar N More» veikalos.

«Neko labu par šo metālu nepateiksi, tā ir inde,» - komentējot pētījuma rezultātus paziņojis Brūss Faulers, ASV Slimību kontroles un profilakses centra (CDC) toksikologs. CDC sastādītajā 275 bīstamo vielu sarakstā kadmijs ieņem septīto vietu. Tikmēr ASV Patēriņa preču drošības komisijas pārstāvis jau paziņojis, ka Komisija uzsākusi savu izmeklēšanu un īstenos steidzamus pasākumus bērnu aizsargāšanai no kadmija.

AP sasaista kadmija izmantošanu ar amerikāņu likumdošanu, kas aizliedz svina izmantošanu, ražojot bērnu preces. Šo likumu pārkāpšana no Ķīnas ražotāju puses 2007. gadā noveda pie skaļa skandāla, kura centrā nokļuva rotaļlietu ražotājs «Mattel». Kompānijai nācās atsaukt no pārdošanas lielu skaitu Ķīnas ražojuma savu preču, tāpat «Mattel» 2009. gada vasarā piekrita samaksāt par «svina» rotaļlietām naudas sodu 2,3 miljonu dolāru apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu