Kā bērnu pasargāt no pārkaršanas

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latviju pārsteidzis neredzēta karstuma vilnis, kuru smagi izjūt gan pieaugušie, gan bērni. Lai paaugstinātas apkārtējās vides temperatūras iedarbība uz cilvēku organismiem neizraisītu nopietnus veselības traucējumus vai pat bojāeju, jo organisms nespēj piemēroties šādiem apstākļiem, «Ģimenes aptieku» farmaceite un aptiekas vadītāja Tatjana Patenko iesaka īpaši parūpēties, lai no pārkaršanas aizsargātu zīdaiņus un mazus bērnus, jo tieši viņiem karstuma iedarbība var izpausties ātrāk un smagāk.

Bērnu pārkaršanas simptomi ir līdzīgi kā pieaugušajiem: galvassāpes, slikta dūša, intensīvas slāpes, miegainība, apsārtums, sausa āda un paaugstināta temperatūra. Turklāt bērni kļūst kaprīzi, jūt nogurumu un nespēku. Smagākos gadījumos var būt krampji un samaņas zudums. Tādēļ karstā laikā bērni nekādā gadījumā nedrīkst atrasties tiešos saules staros, un viņiem nav ieteicams būt ārā viskarstākajā diennakts laikā no plkst. 10:00 līdz plkst. 16:00, - šajā laikā labāk uzturēties telpās.

Lai novērstu bērnu pārkaršanu, jāievēro daži vispārzināmi un vienkārši ieteikumi. Ir jākontrolē laika daudzums, ko bērns pavada ārā, un atrašanās vieta – jāmeklē patvērums ēnainās vietās. Obligāti jāuzmanto cepure vai cits galvas apsējs, bet, ja bērns aktīvi nekustas vai laiku pavada vienā vietā, jālieto arī saulessargs. Jālieto saules aizsarglīdzekļi uz sejas un atklātām ķermeņa daļām, gaišs, viegls un, vēlams, kokvilnas apģērbs, kā arī daudz šķidruma.

Lai arī pieaugušajiem karstā laikā ieteicams dienā izlietot 2,5 – 3 un vairāk litrus šķidruma, bērniem šādu apjomu izdzert ir grūti. Tādēļ bērniem var piedāvāt dzert vēsas un nesaldinātas tējas, kā arī minerālūdeni bez gāzes, turklāt jāatceras, ka vislabāk, ja šķidrumi ir istabas temperatūrā.

Ja nu tomēr, atrodoties telpās vai ārpus tām, bērns pārkarsis, vispirms jāpārvietojas uz vēsām telpām. Tad vēlams atbrīvoties no visa apģērba, un ķermenis jānoslauka ar mitriem dvieļiem. Ar mitriem dvieļiem ieteicams noklāt arī visu ķermeni, bet uz galvas var uzlikt pat ledus kompreses, un, protams, jāturpina lietot daudz šķidruma. Ja simptomi nepāriet pusstundas laikā un bērna elpošana kļūst apgrūtināta, obligāti jāvēršas pēc palīdzības pie ārsta.

Lai pārkaršanas simptomus mazinātu, iespējams lietot pretsāpju medikamentus vai zāles, kas paredzētas temperatūras mazināšanai, taču tās jālieto, lai samazinātu temperatūru, kas pārsniegusi 38,5 grādus pēc Celsija. Ja temperatūra nav augstāka par 38,5 grādiem, pietiks, ja lietos mitrus dvieļus un lielu daudzumu šķidruma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu