Bērniem jāļauj attīstīties pašiem

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Bezmaksas semināru cikls Gaidību 4diena tirdzniecības centrā Domina Shopping notiek jau ceturto gadu pēc kārtas, un tajā katra mēneša pēdējā ceturtdienā pulcējas vairāk nekā 100 topošās un esošās māmiņas. Šoreiz fizioterapeite Klaudija Hēla seminārā deva vērtīgus padomus jaunajiem vecākiem par bērna aprūpi un mazuļa brīvās spēlēšanās sākumu.

Bērns attīstās pats – vecākiem nav speciāli jāpalīdz

Katrs mazulis ir individualitāte un personība, kurš spēj attīstīties patstāvīgi, bez vecāku palīdzības. Pieaugušajiem vien jānodrošina labvēlīga vide un iespēja bērnam augt un pilnveidoties. Viens no būtiskākajiem priekšnosacījumiem mazuļa personības izaugsmei ir vecāku mīlestība, pieskārieni un glāsti. Ar savām rūpēm un mīlestību vecāki rada drošu vidi mazuļa attīstībai. Tāpat būtiski ir mazuli iesaistīt ikdienas notikumos.

Kad pirmajos mēnešos bērniņš no vecākiem ir saņēmis nedalītu uzmanību, aptuveni trīs mēnešu vecumā bērniņam var ļaut iepazīt plašo pasauli un likt to uz grīdas. Taču pirms tam nepieciešams sagatavot atbilstošu vidi – rotaļu laukumu, kur mazulis var patstāvīgi spēlēties un attīstīties! «Piedāvāt mazulim grīdu kā jaunu rotaļu vietu var tad, kad viņš atklājis rokas sev blakus, nevis priekšā. Turklāt jāņem vērā, ka rotaļu laukums nav standartizēts aktivitāšu centrs, bet gan īpaši sagatavota vieta ar vienu vai divām rotaļlietām,» padomu jaunajām māmiņām sniedz fizioterapeite Klaudija Hēla.

Mazuļa nēsāšana uz rokām

Ja bērns prasa, viņš noteikti jāņem rokās. Tomēr nereti vecāki bērna prasību pārprot vai nepareizi iztulko. Mazulim noteikti 24 stundas diennaktī nav jāatrodas vecāku rokās – arī bērnam ir nepieciešama sava telpa un vieta, kur būt vienam. Vecāku uzdevums ir sajust, kurā brīdī bērns jāņem uz rokām un kurā ļaut tam būt vienam.

Katra mamma zina vislabāk, kas nepieciešams viņas bērnam

Vairums jauno māmiņu instinktīvi jūt, kā pareizāk rūpēties par savu mazuli. Taču problēma ir tā, ka mēs, pieaugušie, pārsvarā rīkojamies tā, kā mums ir ērtāk, taču ne vienmēr tas ir labākais arī bērnam. Tāpēc fizioterapeite Klaudija Hēla aicina jaunās māmiņas ieklausīties sevī un pašām saprast, kas ir vislabākais mazulim, nevis paļauties uz citu padomiem. Savukārt neskaidrību gadījumā lūgt padomu speciālistam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu