Valstu saraksts, kurās labāk nedzemdēt

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Māmiņām un bērniem vislabākā dzīve ir Somijā, Zviedrijā un Norvēģijā, bet Latvija starptautiskās organizācijas «Glābiet bērnus» izveidotajā ikgadējā «Māmiņu indeksā» starp valstīm noslīdējusi līdz 38.vietai.

Latvija pēdējos piecos gados «Māmiņu indeksā» piedzīvojusi būtisku lejupslīdi, no 2008.gadā ieņemtās 24.vietas katru gadu zaudējot pozīcijas.

Saraksta augšgalā ierindojušās Ziemeļvalstis, Rietumeiropas valstis un Austrālija, bet saraksta beigās atrodas Sahāras reģiona Āfrikas valstis, Kongo Demokrātiskajai Republikai ieņemot pēdējo vietu.

«Māmiņu indeksā» starp 176 valstīm no Baltijas visaugstāk atrodas Igaunija - 21.vietā, bet Lietuva ierindojusies 26.vietā.

«Māmiņu indeksā» novērtēts jauno māmiņu veselības līmenis, bērnu mirstība, sieviešu izglītība un ienākumu līmenis un politiskais statuss.

«Glābiet bērnus» aicina veikt investīcijas jaunattīstības valstīs, lai mazinātu milzīgās atšķirības jauno māmiņu veselības aprūpē attīstītajās un jaunattīstības valstīs.

Konfliktu postītajā Kongo DR sievietei mirstības risks grūtniecības un dzemdību laikā ir viens pret 30, turpretī Somijā šis risks ir 1:12 000.

«Ieguldot mātēs un bērnos, nācijas iegulda savas nākotnes labklājībā,» norāda «Glābiet bērnus» starptautiskās darbības izpilddirektore Džasmīna Vaitbreda.

«Ja sievietes ir izglītotas, politiski pārstāvētas un viņām ir pieeja kvalitatīvai māmiņu un bērnu aprūpei, viņām un bērniem ir daudz lielākas izredzes izdzīvot un attīstīties, tāpat arī sabiedrībām, kurās viņas dzīvo,» sacīja Vaitbreda.

«Jaunattīstības valstīs ir panākts būtisks progress, taču nepieciešams veikt vēl daudz darba, lai izglābtu un uzlabotu miljoniem visnabadzīgāko māšu un viņu bērnu dzīves apstākļus.»

Valstis, kurās māmiņām ir vislabākā dzīve:

1. Somija,

2. Zviedrija,

3. Norvēģija,

4. Islande,

5. Nīderlande,

6. Dānija,

7. Spānija,

8. Beļģija,

9. Vācija,

10. Austrālija.

Valstis, kurām māmiņām ir vissliktākā dzīve:

167. Kotdivuāra,

168. Čada,

169. Nigērija,

170. Gambija,

171. Centrālāfrikas Republika,

172. Nigēra,

173. Mali,

174. Sjerraleone,

175. Somālija,

176. Kongo DR.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu