SOS bērnu ciemata jaunieši apgūst friziermākslas pamatus

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrāna uzņēmums

No 30.jūlija līdz 24.augustam intensīvā apmācības kursā 26 jaunieši no Latvijas SOS Bērnu ciematiem un Ģimeņu atbalsta programmām profesionālu frizieru vadībā apgūs friziermākslas pamatus, projekta Shaping Futures (Veidosim nākotni) ietvaros, kas kalpos kā nozīmīgs atspēriena punkts jauniešu nākotnes profesijai. Apgūstot šo kursu, SOS Bērnu ciematu jauniešiem tiek nodrošinātas pamatzināšanas friziera amatā un iespēja iestāties Rīgas Stila un modes profesionālajā vidusskolā Frizieru programmā bez iestājeksāmeniem. Vērtīgs ir arī profesionāls pasaules līmeņa frizieru instrumentu komplekts tālākajam darbam, kuru saņems visi jaunie programmas dalībnieki, portālu «Apollo» informēja Linda Vītola-Barānova, sabiedrisko attiecību konsultante.

Projekts Shaping Futures ir lielisks piemērs tam, ko mēs bieži piesaucam - nedod zivi, bet iedod makšķeri, lai var zivi noķert. Šis projekts ir makšķere, kas ļauj jauniešiem no Latvijas SOS ciematiem vai sociāli mazāk labvēlīgām ģimenēm izmantot iespējas un ne tik ilgā nākotnē kļūt par pieprasīta un vajadzīga aroda profesionāļiem. Šis projekts pierāda profesionālās un arodizglītības nozīmi un ceļ tās prestižu jauniešu acīs. Daži no bērniem, kas pērn piedalījās Shaping Futures programmā jau mācās vai tūlīt sāks mācības Rīgas Stila un modes profesionālajā vidusskolā un kļūs par frizieriem.

Mēneša garumā 15 brīvprātīgie frizieri ar ilggadēju darba pieredzi nodos savas amata prasmes matu griešanā, kopšanā, veidošanā un krāsošanā, kā arī iedvesmu pret darbu jauniešiem no SOS Bērnu ciematiem un sociālā riska ģimenēm. Projektu Shaping Futures Latvijā jau otro gadu īsteno profesionālas frizieru kosmētikas izplatītājs Schwarzkopf Professional sadarbībā ar SOS Bērnu ciematu asociāciju. Šogad programmā piedalīsies 13 dalībnieki no pagājušā gada apmācībām un vēl 13 jaunieši bez priekšzināšanām. Kursā viņi apgūs friziera profesijas pamatus - kā pareizi turēt ķemmi un šķēres, mazgāt matus, veikt galvas masāžu, ievērot nepieciešamo higiēnu, kā arī veikt standarta griezumus vienā garumā, griezt pakāpeniski garus vai īsus matus, apgūs matu krāsošanas noslēpumus un citas amata iemaņas. Apmācības beigās jaunieši saņems Shaping Futures diplomu.

Daila Siliņa, Schwarzkopf Professional direktore Baltijas valstīs, norāda: «Projekts Shaping Futures ir pirmais sociālās labdarības projekts, ko kopš 2010. gada īsteno Schwarzkopf Professional, brīvprātīgie friziermeistari un SOS bērnu ciemati - nevalstiska labdarības organizācija, kas jau 60 gadus 132 pasaules valstīs rūpējas par bāreņiem vai pamestiem bērniem un atbalsta bērnus no sociālā riska ģimenēm. Starptautiskajā projektā ir iesaistīti SOS bērnu ciemati Peru, Marokā un Indijā. Man ir liels prieks, ka tieši Latvija ir vienīgā valsts Eiropā, kurā tiek realizēts mūsu sadarbības projekts. Latvijas SOS ciematu jauniešu atsaucība ir unikāla un iedvesmo mums turpināt projektu. «Veidosim nākotni» ir veids, kā mēs varam jauniešus atbalstīt un palīdzēt veidot viņiem pašiem savu dzīvi.»

Par Latvijas SOS Bērnu ciematiem: SOS Bērnu ciematu asociācija ir nevalstiska organizācija, kas veido audžuģimenes bez vecāku gādības palikušiem bērniem, kā arī atbalsta ģimenes ar bērniem, kuras atrodas krīzes situācijās un draud bērnu izņemšana no ģimenes.

Latvijā pirmais SOS bērnu ciemats tika izveidots pirms 15 gadiem Īslīcē, savukārt Valmierā pirms 5 gadiem. Patreiz abos SOS ciematos gādīgus audžuvecākus, kopskaitā 23 SOS mammas vai pārus, un ģimeni raduši 141 bērni, savukārt 27 jaunieši dzīvo Iecavas un Jelgavas jauniešu mājās, kur tie paralēli mācībām augstskolā vai arodapmācībām apgūst patstāvīgas dzīves iemaņas.

Otrs būtisks Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācijas darba virziens ir darbs ar sociālā riska ģimenēm, kurās aug bērni. SOS bērnu ciematu ģimeņu stiprināšanas projekti šobrīd darbojas Rīgā, Valmierā, Cēsīs, Bauskā un Olaines pagastā. SOS ģimeņu stiprināšanas projektu ietvaros palīdzību ik gadu saņem vairāk nekā 700 bērnu.

Ilze Paleja, Latvijas SOS Bērnu ciematu direktore par frizierapmācības projektu: «Šis apmācību projekts manuprāt ir ļoti izdevies, jo tas ļauj jaunietim «pataustīt un pagaršot» kādu arodu, palīdz atklāt savus talantus un saprast, vai konkrētā profesija ir viņam piemērota. Mūsu priekšstati vai sapņi par nākotnes profesiju bieži veidojas tieši bērnībā, caur vecāku vai citu tuvinieku piemēriem, tādēļ bērniem, kam iztrūkst pozitīvas ģimenes pieredze vai tā ir bijusi ļoti nepilnīga, bieži trūkst reālu priekšstatu un ideju savas profesijas izvēlei.»

Video par 2011. gada projektu:

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu