Precizēti noteikumi bērnu izceļošanai no valsts

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Šodien Ministru kabinets izsludināja MK noteikumu projektu, kas precizē bērna ceļošanas iespējas gadījumos, kad viens no vecākiem nav sasniedzams vai atsakās dot piekrišanu bērna izceļošanai, portālu «Apollo» informēja Gunta Skrebele, Iekšlietu ministrijas Administratīvā departamenta Sabiedrisko attiecību un organizatoriskā darba nodaļas vadītāja.

Gadījumā, ja bērna vecāks, kas varētu sniegt notariāli apliecinātu piekrišanu bērna izceļošanai no valsts, nav sasniedzams vai atsakās dot piekrišanu, bērns varēs izceļot no valsts, uzrādot bāriņtiesas lēmumu par atļauju bērnam izceļot no valsts.

Līdz šim Noteikumi neregulēja gadījumus, kad bērnam, kurš ir Latvijas valstspiederīgais, ir nepieciešams izceļot no valsts, taču bērna vecāks, kas varētu sniegt notariāli apliecinātu piekrišanu bērna izceļošanai no valsts, nav sasniedzams (piemēram, bērnu audzina vecāks, kurš nav Latvijas valstspiederīgais. Savukārt otrs vecāks, kas ir Latvijas valstspiederīgais, nepiedalās bērna audzināšanā un tā atrašanās vieta nav zināma. Līdz ar to gadījumos, kad bērnam nepieciešams izceļot no valsts, nevar tikt saņemta notariāli apliecinātu piekrišanu bērna izceļošanai no valsts.). Tādējādi bērnam, kurš ir Latvijas valstspiederīgais, tika liegta iespēja izceļot no valsts.

Saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 19.panta otro un trešo daļu bāriņtiesa izšķir vecāku domstarpības bērna aprūpes un aizgādības jautājumos (izņemot domstarpības par bērna dzīvesvietas noteikšanu) un, ja nepieciešams, pieņem lēmumu. Līdz ar to bāriņtiesai ir likumisks pamats izšķirt domstarpības, kas radušās vecāku starpā, tai skaitā arī attiecībā uz lēmumu par atļauju bērnam izceļot no valsts pieņemšanu, un projekts paredz, kāds bāriņtiesas izdots dokuments ir jāuzrāda, lai bērns varētu izceļot no valsts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu