Gadījumos, kad vecāki nerūpējas par saviem bērniem, šīs rūpes jāuzņemas pašvaldībai

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Šā gada pirmajā pusgadā palielinājies bērnu skaits, ko nepieciešams ievietot Rīgas bērnunamos un līgumorganizācijās, tāpēc nepieciešams finansējums gan bērnu uzturēšanai, gan personāla pārkvalificēšanai, gan ārštata darbinieku pakalpojumu apmaksai. Papildus līdzekļu piešķiršanu no pašvaldības budžeta savā sēdē atbalstīja Rīgas domes Sociālo jautājumu komiteja.

„Ekonomiskās nestabilitātes apstākļos pieaudzis to vecāku skaits, kuri pienācīgi nerūpējas par saviem bērniem. Viņu atbildība šādās situācijās gulstas uz pašvaldības pleciem. Problēma jārisina gan ar pašvaldības un līgumorganizāciju bērnunamu, gan ar alternatīvo bērnu aprūpes veidu (t.sk. audžuģimeņu, aizbildņu u.c.) palīdzību. Bērnus jāaudzina, viņiem jārada nepieciešamie apstākļi dzīvošanai, mācībām un atpūtai. Viņiem līdzās jābūt zinošiem un mīlošiem pieaugušajiem”, uzskata Rīgas domes sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja Olga Veidiņa.

2010.gadā ar Rīgas bāriņtiesas lēmumu aprūpes tiesības atņemtas 232 personām, savukārt 2012. gadā 403 personām. Šāda tendence turpinās arī šogad. Ņemot to vērā, steidzami nepieciešams nodrošināt pakalpojumu 37 bērniem līgumorganizācijās (vidēji uzturēšanās bērnunamā izmaksā 12 lati dienā katram). Tam papildus šogad nepieciešami 70 000 latu.

Lai nodrošinātu kvalitatīvu pakalpojumu pašvaldības bērnunamos, būtiski ir piesaistīt ārštata speciālistus atsevišķu bērnu smagā veselības stāvokļa, uzvedības korekcijas un citiem gadījumiem. Bērnu brīvā laika organizēšanai, gan to vajadzību vispusīgai nodrošināšanai plānots pārkvalificēt dažus esošos speciālistus, kā arī pieņemt darbā jaunus. Tam ir nepieciešami papildus 76 642 lati.

Papildu finansējums nepieciešams arī bērnunamu bērnu uzturēšanas izdevumiem apģērbu, medikamentu (ir ar C hepatītu saslimšanas gadījums), optisko briļļu, autiņbiksīšu u.c. iegādei bērniem, kā arī mašīnu remontam, lai nodrošinātu bērnu pārvadājumus uz skolām, bērnudārziem, medicīnas iestādēm - kopā 33 764 lati.

Vai nākotnē bērnu skaits pieaugs vai samazināsies, ir atkarīgs, piemēram, no ģimeņu skaita, kam pārtrauktas bērnu aizgādības tiesības, no citu alternatīvo bērnu aprūpes veidu attīstības, kā arī citiem faktoriem, uzskata speciālisti. Jāņem vērā arī tas, ka veiktas izmaiņas normatīvajos aktos, kas paredz, ka bērns var turpināt uzturēties institūcijā arī pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas.

Rīgas domes Sociālo jautājumu komiteja tuvākajos budžeta grozījumos aicina papildus piešķirt pašvaldības bērnunamu un līgumorganizāciju darbības nodrošināšanai 180 000 latu. Vēl gandrīz 20 000 ir nepieciešami Rīgas sociālā aprūpes centra pieaugušajiem „Gaiļezers” darba nodrošināšanai.

2013.gada pirmā pusgada dati liecina, ka sociālo pabalstu saņēmēju skaits samazinās, tomēr joprojām pieaug invalīdu un pensionāru invalīdu skaits un tiem nepieciešamo pakalpojumu daudzums. Ņemot vērā šo situāciju tiek prognozēts, ka 2013.gada budžeta grozījumos papildus būs nepieciešams finansējums arī sociālās aprūpes un invalīdu transporta pakalpojumu nodrošināšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu