Pieaug bērnu traumatisms un saslimšanas ceļojumos ārpus Latvijas

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://www.flickr.com/photos/michaelhooper/

Līdz ar ceļojumu sezonas iestāšanos, arvien vairāk iedzīvotāju ceļo kopā ar bērniem. Dienvidu valstis kā ceļojuma galamērķis ģimenēm ar maziem bērniem pavasarī un vasarā gūst arvien lielāku popularitāti, taču arī saslimšanu un sadzīvisku negadījumu skaits, kuros cietuši bērni, pieaug, liecina «If Apdrošināšana» apkopotie dati par ceļojumu galamērķiem un pieteiktajām atlīdzībām.

«Saņemto atlīdzību analīze liecina, ka 23% no maijā saņemtajām atlīdzībām pieteiktas par bērniem vecumā no 2 līdz 7 gadiem. Klienti lūguši kompensēt izdevumus, kas radušies, meklējot mediķu palīdzību sīku traumu, saaukstēšanās, angīnas, drudža, ausu un kakla iekaisumu dēļ. Piemēram, kopā ar ģimeni atpūšoties Krētā, kāds bērns bija nokritis pie baseina un guvis galvas traumu. Rezultātā viņam nācās uzlikt vairākas šuves. Arī Portugālē kādas ģimenes brīvdienas izjauca bērna saslimšana, kurš ar temperatūru, vemšanu un caureju bija nokļuvis slimnīcā. Savukārt Grieķijā kāds bērns bija saaukstējies un nokļuvis mediķu aprūpē ar augstu temperatūru, bet Turcijā kāds mazulis bija saslimis ar angīnu,» informē If Apdrošināšana Personu atlīdzības grupas vadītāja Ilma Svekre.

Kopumā gandrīz 80% pagājušajā mēnesī pieteikto atlīdzību ir saistītas ar akūtām saslimšanām vai vieglām traumām - sasitumiem un brūcēm. Tās neprasa ilgstošu ārstēšanos, un parasti ceļotāji saņem operatīvu palīdzību un nav spiesti ilgstoši uzturēties medicīnas iestādēs, vai pat atlikt plānoto atgriešanos mājās. Liela daļa Turcijas, Grieķijas, Kipras un citu dienvidu valstu kūrortu spēj operatīvi saviem klientiem nodrošināt medicīnisko palīdzību apdegumu, vieglu traumu vai saindēšanās ar pārtiku dēļ. Vidējā atlīdzība par šāda veida medicīnisko palīdzību ir 100 lati.

If Apdrošināšana apkopotā informācija liecina, ka aptuveni 70% no klientiem, kuri iegādājušies ceļojumu apdrošināšanas polises, devušies atpūtas braucienos. Lielākā daļa ceļotāju izvēlējušies doties uz Itāliju, Turciju, Grieķiju, Franciju un Portugāli, un vidēji ceļojumā pavadījuši 5 - 7 dienas.

  • EVAK eksotiskajās valstīs nav derīga

Iedzīvotāji nereti nav informēti, kādos gadījumos medicīnisko palīdzību nodrošinās EVAK karte, bet kādos nepieciešama ceļojumu apdrošināšana. EVAK karte nodrošina nepieciešamās vai neatliekamās medicīniskās veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu tādā pašā apjomā, kādā tā tiek nodrošināta attiecīgās valsts pilsoņiem ES un Eiropas Ekonomiskās zonas ietvaros. Savukārt, dodoties uz tādu populāru atpūtas braucienu galamērķi kā Turcija (kura nav ES dalībvalsts), vai uz jebkuru citu valsti ārpus Eiropas Savienības robežām, EVAK karte nebūs derīga un personiskās drošības labad ieteicams iegādāties ceļojumu apdrošināšanas polisi.

«Visprecīzāk būtu apgalvot, ka, ceļojot ES un Eiropas Ekonomiskās zonas ietvaros, EVAK un ceļojumu apdrošināšanas polise, neizslēdz viena otru. Bezmaksas EVAK nodrošina valsts garantēto veselības aprūpi, savukārt ceļojumu apdrošināšana nodrošina medicīniskās palīdzības saņemšanu situācijās, kad cilvēkam nepieciešamās palīdzības apjoms krietni pārsniedz to, ko garantē konkrētās valsts medicīnas aprūpes sistēma, lai arī cik tā nebūtu dāsna salīdzinājumā ar Latvijā iegūstamo pakalpojumu klāstu,» norāda Ilma Svekre.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu