Astoņus gadus vecs zēns atmetis smēķēšanu

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrāna uzņēmums

Astoņgadīgais indonēziešu zēns, kurš kopš četru gadu vecuma izsmēķēja vairāk nekā vienu cigarešu paciņu dienā, ir atbrīvojies no kaitīgā ieraduma, ceturtdien paziņoja komisija, kas rūpējas par bērnu labklājību.

Bērnu aizsardzības komisija pirms mēneša uzsāka Ilhama ārstēšanu, un kopš tā laika viņš pieņēmies svarā par diviem kilogramiem, atklāja komisijas priekšsēdētājs Arists Merdeka Siraits.

«Viņš atmeta smēķēšanu, taču pastāv atsākšanas risks, ja ģimene viņu neatbalstīs,» viņš norādīja.

Ārstēšana tika uzsākta pēc tam, kad no zēna ģimenes tika saņemtas sūdzības, ka mazais smēķētājs pieredz vardarbīgas dusmu lēkmes, ja viņam liegtas cigaretes.

«Viņš ir mierīgāks,» sacīja Siraits. «Vecāki ar viņu var doties pastaigā un kopīgi lasīt grāmatas.»

Ilhama tēvs, kurš tikai pirms mēneša pārvarēja kaitīgo ieradumu, teica, ka plāno dēlu ievietot musulmaņu internātskolā, kur viņu cītīgi uzraudzītu.

Siraits norādīja, ka viņa vadītā komisija ir informēta par 20 smēķējošiem bērniem Indonēzijā.

Divus gadus vecs zēns no Sumatras salas pārtrauca smēķēt pēc līdzīga ārstēšanas kursa pabeigšanas, taču par sensāciju portālā «YouTube» kļuva videosižets, kurā apaļīgais mazulis smēķē vienu cigareti pēc otras. Viņa vecāki atzina, ka dēls katru dienu izsmēķē aptuveni 40 cigaretes.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas 2006.gadā veikto pētījumu, Indonēzijā ir visvairāk jauno smēķētāju visā pasaulē. Vairāk nekā 37 procenti Indonēzijas vidusskolu un augstskolu audzēkņu smēķē, teikts pētījumā.

Aizvadīto 40 gadu laikā valsts smēķēšanas rādītāji auguši sešas reizes. Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem, no 240 miljoniem valsts iedzīvotāju 89 miljoni smēķē.

Cigarešu cenas Indonēzijā ir ļoti zemas, salīdzinot ar citām valstīm. Cigarešu paciņa tur maksā mazliet vairāk nekā vienu dolāru (54 santīmus).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu