Kā novērst krīzi ģimenē pēc bērniņa piedzimšanas?

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pirmo reizi Latvijā notiks pirmsdzemdību sagatavošanās kursi topošajiem vecākiem, kur vecākus sagatavos ne tikai dzemdībām un bērna kopšanai, bet arī emocionālajām pārmaiņām, kas skar ikvienu ģimeni, kad tajā ienāk jauna dzīvība.

Lai jaunie vecāki būtu zinoši un emocionāli gatavi bērniņa sagaidīšanai, RSU Psihosomatikas klīnika, kurā strādā Rīgas Stradiņa universitātes mācībspēki, aicina uz ATTIECĪBU SKOLAS lekciju ciklu topošajiem vecākiem. Pēc lekciju cikla noklausīšanās Mātes pasē tiek veikta atzīme par sagatavošanos ģimenes dzemdībām.

Attiecību skolā jaunajiem vecākiem būs iespēja iegūt zināšanas un emocionālo atbalstu, lai mazais, trauslais bērniņš izaugtu par laimīgu, drošu un veselu personību. Ir ļoti svarīgi būt sagatavotiem dzemdībām, vienlaikus bērniņam un ģimenei ir būtiski, lai jaunā māmiņa mācētu izbaudīt un priecāties par laiku, ko pavada kopā ar bērnu.

Nodarbības topošajiem vecākiem notiks piecas sestdienas pēc kārtas, uz pirmo lekciju vecāki tiek gaidīti 2013. gada 6. aprīlī. Lekciju ciklā ar savām zināšanām dalīsies ginekoloģe un dzemdību speciāliste dr. Ieva Briedīte, ārste pediatre un neonatoloģe dr. Svetlana Polukarova, psihosomatikas un psihoterapijas ārstes dr. Baiba Gerharde un dr. Dace Jubase.

Attiecību skolas nodarbības paredzētas grūtniecēm pēc 30. grūtniecības nedēļas kopā ar atbalsta personu (vīru, draugu, mammu, draudzeni). Tiks gaidīti arī jaunie vecāki, kuri jau ir piedzīvojuši sava bērniņa dzimšanu, kā arī ikvienu, kuram noderētu speciālistu sniegtā informācija.

Visbiežāk pirms dzemdībām tiek runāts tieši par dzemdību procesu, par bērniņa fizioloģisko aprūpēšanu, mazāk tiek skarti topošo vecāku psihoemocionālie pārdzīvojumi, bažas, jautājumi. Gaidot dzemdības un pirmo sastapšanos ar savu bērniņu, blakus priekam un cerībām ir daudz nezināmā, bailes no grūtībām un sarežģījumiem, šaubas par savu varēšanu. Attiecību skolā kopīgi meklēsim atbildes uz daudziem svarīgiem jautājumiem – Kā noskaņoties dzemdībām, lai pēc tām nebūtu vilšanās un nepatikas? Kā jūtas jaundzimušais, ienākot šajā pasaulē, kādas ir viņa vajadzības un kā par viņu vislabāk rūpēties? Ko nozīmē būt labai mammai? Kā vecāki var izveidot bērnā drošu un labu sajūtu pašam par sevi (veselīgu pašapziņu) un par pasauli? Kā mainās pāra attiecības, piedzimstot bērnam? Kā mainās attiecības ar jau esošiem bērniem ģimenē? Kā sagatavot bērnus vēl viena bērna ienākšanai ģimenē? Kā rīkoties, ja pēc dzemdībām ir trauksme, raudulīgums, jutīgums pret citu teikto? Ko darīt, ja izjūti ne tikai prieku, bet arī dusmas, aizkaitinājumu pret mazuli?

Attiecību skolas lekciju ciklā topošajiem vecākiem:

  • 6. aprīlī – «Dzemdības», dr. Ieva Briedīte
  • 13. aprīlī – «Pēcdzemdību periods», dr. Ieva Briedīte
  • 20. aprīlī – «Jaundzimušā aprūpe», dr. Svetlana Polukarova
  • 27. aprīlī – «Cerības un nedrošība, mazuli gaidot. Pirmais dzīves gads – veselas, drošas un laimīgas personības pamats», dr. Baiba Gerharde
  • 4. maijā – «Mazuļa ienākšana ģimenē – jaunas dzīves un lielo pārmaiņu laiks», dr. Dace Jubase
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu