Pētījumā atklātas vecāku personības iezīmes, kas veicina bērnu radošumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jelleke Vanooteghem

Dažas personības iezīmes veicina radošas vides izveidošanu, kas ļauj bērniem uzplaukt. Mammas ar atvērtu personības tipu, visticamāk, izveidos radošu vidi saviem bērniem, atklāts jaunā pētījumā.

Pētnieki no Polijas atklājuši korelāciju starp mammu personības iezīmēm un to, kā tas ietekmē viņu bērnu radošumu.

Aptaujājot vairāk nekā 3000 mammu visā Polijā, pētnieki analizēja viņu personības iezīmes, fokusējoties uz piecām galvenajām iezīmēm - ekstraversija, pieklājība, atvērtība, apzinīgums un neirotisms.

Mātēm arī bija jāaizpilda anketa, kurā jānovērtē vide, kādā tiek audzināti viņu bērni, un kā tas varētu ietekmēt bērnu vēlmi nodoties radošiem centieniem. Pētījumā tika iekļautas tikai mammas, ņemot vērā, ka Polijā sievietes galvenokārt ir primārās aprūpētājas ģimenē.

Pētījuma rezultāti atklāj, ka mātēm, kas spēj attīstīt atvērtību sevī, ir iespējas radīt radošākus apstākļus saviem bērniem.

«Pētījumā atklāts, ka tieši mammas atvērtībai ir nozīmīga loma radošas vides radīšanai savam bērnam,»

norāda pētījuma autori.

Tomēr atvērtība nav vienīgā iezīme, kas veicina radošumu. Citas raksturīgās iezīmes bija arī ekstraversija, emocionālā stabilitāte un pieklājība.

Izskatās, ka bērnu radošumu un domāšanu «ārpus kastes» veicina četras viņu mammu darbības - bērna iedrošināšana izmēģināt jaunas un dažādas lietas, mācot viņiem neturēties pie normām, mācot viņus būt neatlaidīgiem un dodot tiem brīvību fantazēt.

Tas, kas vecākiem jāņem vērā, - ka jebkurš bērns var izpausties radoši, bet vide var spēlēt milzīgu lomu potenciāla attīstīšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu