Milānā ievieš «sauso likumu» pusaudžiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Milānā, cenšoties izskaust pārmērīgu dzeršanu, pusaudžiem aizliegta alkohola lietošana un iegāde.

Vecākiem, kuru bērni ir jaunāki par 16 gadiem un pieķerti dzeram vīnu vai stipros alkoholiskos dzērienus, tiks piemērots bargs naudas sods, kas var sasniegt 500 eiro (350 lati).

Itālijas finanšu un rūpniecības galvaspilsētas varas iestādes apgalvo, ka trešdaļai 11 gadu veciem bērniem jau esot ar alkoholu saistītas problēmas.

Valstī, kurā vīns gadsimtiem bijis vietējās kultūras sastāvdaļa un «sausā likuma» ieviešana nebūtu iedomājama, šāds ierobežojums izraisījis šoku.

Taču varas iestādes ir patiesi noraizējušās par alkohola patēriņa pieaugumu pusaudžu vidū. Tāpēc eksperimentālā kārtā alkoholisko dzērienu pārdošana jauniešiem vecumā līdz 16 gadiem bāros, restorānos, picērijās un alkoholisko dzērienu veikalos būs aizliegta.

Bargs naudas sods tiks piemērots vecākiem, kuru bērni neievēros aizliegumu, un veikalu un bāru īpašniekiem, kas viņiem alkoholu pārdos.

Nacionālā līmenī izdotais likums, kas paredz aizliegumu pārdot alkoholu bērniem vecumā līdz 16 gadiem, īstenots tiek vāji — itāliešu ģimenēs svētku laikā pat pavisam mazus bērnus ierasts uzcienāt ar tējkaroti vīna.

Iepriekšējos gadsimtos itāliešu bērniem labprātāk deva vīnu ūdens vietā, kas bieži vien bija piesārņots.

Aizliegums izraisīja bāru īpašnieku protestu vētru, kas atteikušies pildīt policistu pienākumus, lai novērstu alkohola lietošanu jauniešu vidū.

Taču sociālo ieradumu mainīšana prasa, lai tiktu mainīta arī valstī esošā bezrūpīgā attieksme pret alkohola lietošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu