Iemācies strīdēties!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ne jau vienmēr pēc istabas durvju aizciršanas ir viegli salīgt mieru un uz visu paskatīties kā no malas. Lai arī mēdz teikt — kas ķīvējas, tas mīlējas, tomēr arī dusmoties un pēc tam izlīgt mieru ir jāmāk. Galvenais — neaizmirsti atvainoties par pateikto vai izdarīto…

1. Mēģini pieņemt kritiku

Tātad, lai tā mierīgi tiktu pāri strīdam, svarīgi ir uzklausīt otra teikto. Nav jau tā, ka ķīviņā vainīgs ir tikai viens. Nē, pagale viena nedeg. Tāpēc pret draudzenes/drauga teikto izturies ar cieņu, jo tieši to pašu vēlēsies, kad runāsi tu. Bieži vien strīda karstumā tev šķiet, ka mīļotā teiktajam nav nekāda pamatojuma. Jā, tā arī var būt, jo dusmās mēs mēdzam sarunāt visvisādas lietas. Tomēr zināms patiesības grauds būs, īpaši jau strīda sākumā (vēlāk gan var kļūt pārāk karsti…). Tātad UZKLAUSI un NEPĀTRAUC! Arī tev tiks dota iespēja runāt.

2. Pārtraukumu!

Kā jau minēju, brīžiem niknums un dusmas ir sasniegušas tādu līmeni, ka, šķiet, tu varētu pat sākt vicināties ar rokām. Šādā brīdī labāk pagriezties, aiziet un kaut mirklīti atvilkt elpu. Varam taču mierīgi iztikt gan bez pļaukām, gan bez riebīgiem vārdiem. Nomazgā traukus, izberz mājās grīdas vai izdari vēl kādu enerģiju patērējošu darbiņu. Varbūt pa šo laiku jau desmit reizes uzdosi sev jautājumu — par ko tad mēs īsti strīdējāmies? Ja nu iemesls vēl ir, pēc mazas atpūtas daudz vieglāk atrast pareizāko risinājumu.

P.S. Uz tevi gan tas attiecas mazāk, bet strīda karstumā nedrīkst sēdēt mašīnai pie stūres. Atgadīties var ne mazums nelaimju…

3. Neplēs vecās rētas

Jeb nerakņājies pagātnē! Ja tu ar savu otro pusīti vēlies būvēt kopīgu nākotni, nekādā gadījumā neroc augšā pagātnes notikumus. Nav taču svarīgi, ko viņš pateica pagājušajā strīdā vai ka pirms divām nedēļām tā pavēlāk atnāca mājās. Galu galā jūs risināt šobrīd aktuālu problēmu un pie tās arī pieturieties. Gan jau tev nācies redzēt senču strīdus, kas sākas ar nenomazgātiem traukiem un beidzas kaut kur desmit gadus senā pagātnē, kad tētis, redz, reiz atnāca mājās piedzēries. Neesi muļķis un mācies no citu pieļautajām kļūdām!

4. Pārkāp pāri

Jūsu saruna sākas mierīgā tonī, jūs diskutējat, bet domas negrib sakrist. Un balss tembrs tik aug un aug… Šajā mirklī tev vajadzētu visu vērst par labu ar kādu buču un mīļu apskāvienu. Vai arī galvas noglaudīšanu. Galvenais abiem apjaust, ka tā ir tikai diskusija un bļaušanai nav nekādas jēgas. Dzirdes problēmas taču jums nav. Starp citu, pieskārieni liecina par tuvumu un to, ka patiesībā mīļotais cilvēks nav ienaidnieks, bet gan labākais draugs.

P.S. Puišiem — nemēģini sākt seksuāla rakstura spēlītes, pieskārienus, skūpstus…

5. Atmosfēra sarunai

Ja tavu sirsniņu nomoka tiešām smaga nasta un tu reizi pa reizei vēlies izrunāties, sagatavo tam īpašu noskaņojumu. Sadedz istabā sveces, samet zemē spilvenus, uztaisi garšīgu saldējuma kokteili un ielūdz ciemos otro pusīti. Apkārtējai videi ir liela ietekme uz tavām izjūtām, un jo patīkamāk cilvēks jūtas, jo vieglāk risināsies saruna. Jo ne jau vienmēr patiesība dzimst karstajos ķīviņos-kautiņos. Nē, daudz labāk to izvilināt no apmierināta un laimīga cilvēciņa.

6. Mazais, grūtais vārdiņš

Protams, atvainošanās ir pats grūtāk izpildāmais padoms, ko varu dot. It kā jau nekā grūta tur nav — piedod! Seši burti, ne pārāk sarežģīti izrunājams vārds, un — kas svarīgi — neviens pēc tā pateikšanas nav ne nomiris, ne no kauna zemē ielīdis. Bet tādi jau mēs esam: labāk taisnosimies, centīsimies kaut ko sastāstīt un pat melosim, nekā izmantosim šo mazo «piedod»! Un nav zināms, vai šis vārds grūtāk nāk pār džeku vai pār meiteņu lūpām. Skaidrs ir viens — atvainojoties tu novel no sevis daļu atbildības un, ja tas otrs arī pēc «piedod» turpina ārdīties, varbūt nemaz nav vērts palikt un trupināt sarunu…

7. Pasaki kaut ko jauku

Strīdu laikā iespējams tikt arī pie emocionālām rētām, jo patiesība nereti izrādās sāpīga. Tāpat sāpīga pēc strīda ir atziņa, ka tikko jūsu starpā notika kašķis, līdz ar to jūsu attiecības kļuvušas vārīgākas un trauslākas (nav svarīgi pirmais vai simtu pirmais strīds). Tāpēc pēc sarunām un pārrunām otrs ir jāsamīļo un jāpasaka kas mīļš. Galu galā (ja arī jūsu domas dažos jautājumos nesakrīt) tavā otrajā pusītē ir daudz citu īpašību, kuru dēļ tu viņā iemīlējies.

8. Izplāno vakaru

Ja jūsu strīds ir beidzies veiksmīgi (tā tam arī jābūt!), mēģini sarūpēt kādu patīkamu pārsteigumu vakaram. Šoreiz nebūs svarīgi, kādus pienākumus tu izvēlies — būdams puisis, droši vari stāties pie plīts un pirmo reizi mūžā pagatavot kaut ko paša rokām. Tava draudzene būs laimīga. Savukārt meitenes bez kautrēšanās var nopirkt biļetes uz kino, aizvest puisi uz basketbola spēli vai pārsteigt viņu ar gardām vakariņām. Tev tikai jāliek otram noprast, ka tu vēl arvien vēlies būt ar viņu kopā. Kā saka — priekos un bēdās…

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu