Kas notiek ar tavu ķermeni?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Viņš un viņa — tik līdzīgi, bet savā būtībā tik atšķirīgi… Pirms pāris gadiem likās, ka visu saproti, bet tagad tevi ir skārušas pārmaiņas un arī pretējais dzimums šķiet tik svešs… Kas pusaudža gados notiek tavā ķermenī? Kas notiek ar meitenēm? Meiteņu ķermenis sāk mainīties aptuveni vienpadsmit gadu vecumā.

Protams, iespējami arī izņēmumi, un viena otra jaunkundze dīvainās pārvērtības izjūt jau krietni agrāk — deviņu vai vēlāk — piecpadsmit gadu vecumā. Lai nu kā, tas viss ir normāli un tā tam arī jābūt! : ) Kad meitenes ķermenī sāk uzdarboties sievišķais hormons estrogēns, sāk briest krūtis, veidojas padušu un kaunuma apmatojums. Šo pārmaiņu laikā sākas arī mēnešreizes, kas dažreiz sagādā pārsteigumus un raizes. : ) (vairāk par tām lasi 30. lpp.). Mainās arī augums — sākas strauja augšana, dažas meitenes kļūst apaļīgākas. Neuztraucies, ja tā noticis arī ar tevi. Jau pēc viena vai diviem gadiem tu no neglītā pīlēna pārvērtīsies skaistā gulbī! : )

Kas notiek ar puišiem?

Salīdzinājumā ar meitenēm puišiem pubertāte sākas vēlāk, parasti trīspadsmit vai četrpadsmit gadu vecumā. Tieši tāpēc meitenes met acis uz vecāko klašu džekiņiem, kas ir daudz vīrišķīgāki… Īpašais vīriešu kārtas hormons testosterons zēnus sāk veidot par vīriešiem — sāk augt bārda, kļūst platāki pleci un muskuļotāks ķermenis (pie tā, protams, īpaši jāpiestrādā arī sporta zālē). ;) Mainās arī dzimumorgāni, kas pubertātes laikā palielinās ļoti strauji.

Divpadsmit līdz piecpadsmit gadu vecumā zēnu sēklinieki sāk ražot spermu, līdz ar to iespēja kļūt par tēvu ir pavisam reāla. Agri uzsāktas dzimumattiecības nav nekas slavējams, bet, ja nu tomēr gadās, nekad neaizmirsti prezervatīvu! Šajā laikā puišu draudziņš sagādā ne mazums pārsteigumu — naktīs jāpiedzīvo slapjie sapņi un negaidīta erekcija visnepiemērotākajos brīžos… Tā kā aug buciņš, aug arī radziņi — puišu uzvedība kļūst bravūrīgāka, kareivīgākā un šad tad pat agresīva. Tāpat mainās arī balss tembrs — balss saites pagarinās un piebriest, tādējādi iegūstot patīkamu, vīrišķīgi zemu skanējumu. : )

Izpratne par attiecībām

Ja meitene iemīlas, otrā pusīte viņai ir viss… Protams, puišiem attiecības ar mīļoto ir ļoti svarīgas, bet atšķirībā no meitenēm viņus interesē arī citas lietas, piemēram, draugi, sports, datori un cita tehnika. Visas intereses ir apvienojamas, un lielākā daļa puišu to cenšas darīt. Tas, vai izdodas, ir cits jautājums… : ) Tad, kad pirmā sajūsma ir pāri jeb rozā brilles nokritušas, arī meitenes atceras par pamestajām dejošanas nodarbībām, mācībām un var būt pat par draudzenēm.

Lai jūs abi justos labi, necenties diktēt noteikumus, vienkāršāk ir meklēt kompromisus! Piemēram, svarīgo futbola spēli skatieties kopā un, kamēr viņš sērfo internetā, satiecies ar draudzenēm vai apmeklē deju nodarbības. Un vēl — nav jau nekāds noslēpums, ka meitenēm patīk burbuļot — izrunāt visus attiecību sīkumus krustām šķērsām.

Tas nemaz nav slikti, protams, ja vien par mīlestību nerunā vienā laidā, jo tikai un vienīgi runājoties jūs spēsiet atrisināt savas problēmas (ja tādas ir) un uzzināt vairāk viens par otru, jūsu jūtām un sajūtām. Puiši, pie tā ir jāpiestrādā, jo tas atmaksājas! : ) Pats galvenais — nekautrēties, būt atklātam un saprotošam. Starp citu, meitenēm ir jāsaprot, ka datoriem, mašīnām un futbolam nav nekāda sakara ar jūtām pret mīļoto cilvēku.

Nav jau tik traki — šis tas ir arī kopīgs:

· Garastāvokļa maiņas.

· Nervozitāte un stress.

· Kaitina viss — gandrīz vienmēr un visur. : )

Ar ko zēni atšķiras no meitenēm?

· Zēni ir lielāki un smagāki nekā meitenes (aptuveni par 10 %).

· Bieži vien lasīšana sagādā problēmas tieši stiprā dzimuma pārstāvjiem.

· Vairums zēnu labāk jūt ar labo roku nekā ar kreiso, bet meitenes — vienlīdz labi ar abām.

· Meiteņu ķermenī ir vairāk taukaudu — 20–30%, puišiem — tikai 10–20;%.

· Meitenes dzird un saož labāk nekā zēni. Ir emocionālākas, tāpēc spēcīgāk izjūt lielas neveiksmes un sāpes.

· Meitenes labāk apgūst valodas.

· Meitenēm ir specifiski garderobes elementi, piemēram, svārki, krūšturi un string biksītes, lai gan ir puiši, kuri labprāt paštātējas stringos… : )

· Puiši nelieto dekoratīvo kosmētiku, nelako nagus, nestaigā papēžkurpēs un nevelk neērtu apģērbu pat tad, ja tas labi izskatās.

Citāts: Puišiem pubertāte sākas vēlāk — parasti trīspadsmit vai četrpadsmit gadu vecumā. Tieši tāpēc meitenes met acis uz vecāko klašu džekiņiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu