Kā tikt galā ar datoratkarību?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Sveiki...:) Kā lai atraujos no datora? Mana problēma ir tāda, ka pie datora katru dienu sēžu vairākas stundas! Mana redze noteikti ir krietni pasliktinājusies! Mana mamma saka, lai eju prom no datora, bet es gribu vēl un vēl! Manuprāt, tā ir atkarība! Ko lai es daru??? Ir neiespējami atrauties no interneta!:( P.S. Man ir 13 gadi!~Evija~

Atbild psiholoģe Diāna Lāce (Rīgas Atkarības profilakses centrs): «Sveika! Tu esi spērusi lielu soli uz priekšu, uzrakstot un daloties savās raizēs. Bieži, nokļūstot grūtībās, cilvēki mēdz noslēgties un maldīgi domā, ka ar radušos situāciju jātiek galā pašu spēkiem. Bet tā nav taisnība! Visapkārt ir daudz atsaucīgu cilvēku, kas ir gatavi sniegt palīdzību, ja tikai radīsies vajadzība.

No tavas vēstulītes var noprast, ka dators draud pārņēmt tavu dzīvi pilnībā – par to liecina intereses zudums par jebkādu citu nodarbi. Būtisks trauksmes signāls ir veselības stāvokļa pasliktināšanās – kustību ierobežojuma un svaiga gaisa trūkuma dēļ.

Daži ieteikumi, kā šo situāciju vērst uz labo pusi:

1. Saplāno savu dienu tā, lai datora lietošanas laiks būtu strikti noteikts, piemēram, divas stundas pēc mājas darbu veikšanas. Vari ieplānot konkrētu laiku, piemēram, no plkst. 17 līdz 19. Seko, lai ievērotu šo plānu un izdomā kādu «bonusu», ar ko sevi iepriecināsi, ja izdosies. Sarunāsim, ka tā nebūs lieka stunda pie datora, labi?

2. Paredzi vienu dienu nedēļā, kad sēdēšanu pie datora aizvietosi ar nodarbēm svaigā gaisā, piemēram, pastaigājoties gar jūras malu vai sportojot. Šajā dienā nemaz neieslēdz datoru. Varbūt tev patīk slidot?

3. Nesodi, nerāj un nenoniecini sevi par vēlmi sēdēt pie datora, drīzāk paslavē par to, ka esi varējusi šo nodarbi uz kādu brīdi nomainīt pret dzīvām, reālām lietām.

4. Ja tu, esot pie datora, biežāk mēdz uzturēties «čatos», mēģini attiecības veidot reālajā dzīvē – ikdienā vairāk tiecies un komunicē ar līdzcilvēkiem. Velti vairāk uzmanības savai ģimenei – tu viņiem, neskatoties ne uz ko, esi ļoti svarīga. Varbūt vecmāmiņa nav sen apciemota?

5. Ja tev šķiet, ka viena netiec ar to visu galā un tev ir nepieciešama profesionāla palīdzība, zvani uz Rīgas Atkarības profilakses centra uzticības tālruni 7037333. Meklēsim risinājumu kopā!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu